search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:56
MENU CLOSE

Παρασκήνιο: Κλείσιμο του ελληνικού FIR για τουρκικές πολιτικές πτήσεις ζήτησε ο Χαφτάρ από την Αθήνα

24.01.2020 08:56
5007118.jpg

 

Τα όσα ζήτησε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, από την ελληνική κυβέρνηση, σε αντάλαγμα για την παρουσία του στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία η Αθήνα έμεινε θεατής, αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Χαφτάρ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μη διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από Τουρκία προς Λιβύη, και δη προς την Τρίπολη, προκειμένου να μην συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές προς τον κ. Χαφτάρ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του.

Αναφορικά με το ζήτημα της εναέριας ασφάλειας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Χαφτάρ ότι έχει ζητήσει τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα.

Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κατανόηση σε άλλα ζητήματα που έθεσε η λιβυκή πλευρά, όπως η υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης Λιβύων.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα υποδεχθεί τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:51