29/09/2020 23:22:21

Πώς η φωτορύπανση απειλεί τις πυγολαμπίδες

Πώς η φωτορύπανση απειλεί τις πυγολαμπίδες - Media

 

Όπως και πολλά άλλα έντομα, οι πυγολαμπίδες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές, μεταξύ των οποίων η απώλεια οικοτόπων, τα φυτοφάρμακα και η ρύπανση.

Ωστόσο, έχουν και ένα ακόμη ιδιαίτερο πρόβλημα: η φωτορύπανση καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους, καθώς «κρύβει» τα σήματα τα οποία στέλνουν όταν βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι New York Times, οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν τη λάμψη τους για να μαγνητίσουν το ταίρι τους, υποδεικνύοντας ότι είναι διαθέσιμες.

Ωστόσο, ο έντονος φωτισμός από τα φώτα των δρόμων, τις πινακίδες και τα σπίτια, φαίνεται πως στέκεται εμπόδιο στην αναπαραγωγή του είδους.

Μάλιστα, κατά του ερευνητές, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις μεγαλουπόλεις, καθώς το φως διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ενώ η φωτορύπανση επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθειες ορισμένων ειδών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts και της Διεθνούς Ένωσης  Προστασίας της Φύσης, οι οποίοι διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα, προειδοποίησαν ότι οι πυγολαμπίδες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, εξαιτίας πολλαπλών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της φωτορύπανσης και της υποβάθμισης η απώλειας οικοτόπων λόγω των εντομοκτώνων και της χημικής ρύπανσης.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience και αναδημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.