search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:48
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Όχι» στον πολύχρονο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2112
13-2-2020
15.02.2020 04:00
kke_0-6.jpg

 

Στο προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ δίνει αυτές τις μέρες έμφαση το ΚΚΕ, ανεβάζοντας τα θέματα αυτά στην κορυφή της ατζέντας του.
Εν όψει της 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση όταν σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης διαπληκτίστηκαν, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι εμπόδισε τη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Στο μεταξύ κλιμάκωση υπήρξε στην αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο να κατηγορεί τον Περισσό ότι «διέλυσε» το – επικείμενο – συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ισχύει το δίκαιο του ΚΚΕ». 

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασαν πως μετά το «παραλήρημα σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στη Βουλή, απ’ τον υπουργό “Εργοδοσίας” Βρούτση, σειρά πήρε σήμερα το συνεταιράκι του, ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς άθλιες επιθέσεις σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ». 

Περαιτέρω, κατηγόρησαν τους Βρούτση και Παναγόπουλο πως είναι «σε κοινή – αν όχι και προσυνεννοημένη – αποστολή» και μάλιστα «παραμονές μιας μεγάλης απεργιακής μάχης για το ασφαλιστικό, που προσπαθούν να οργανώσουν όλα τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» θέματα για τα οποία «ο Παναγόπουλος δεν βρήκε να πει λέξη».    

«Όχι» στην επίταξη

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το ΚΚΕ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και σε πλήρη αντίθεση με τα αιτήματα των νησιωτών τον κυβερνητικό σχεδιασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ώστε να διαμορφωθούν νέα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχτηκαν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. 

«Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της Ε.Ε. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων – μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων. Επίσης και οι δυο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά» σχολίασε το Γραφείο Τύπου.

Παράλληλα το ΚΚΕ προειδοποιεί:
•    ότι η δημιουργία «και νέων κέντρων δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hotspots που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση». 
•    ότι «η θέση της κυβέρνησης για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτε άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών».
Η θέση του ΚΚΕ είναι πως ο λαός των νησιών πρέπει να δυναμώσει την απαίτησή του «για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hotspots που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:47