search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:59
MENU CLOSE

Τσίπρας: Όρμπαν ο Μητσοτάκης, σχέδιό του η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα (Video)

05.03.2020 16:34
tsipras_8796245.jpg

 

Σφοδρή κριτική για το προσφυγικό επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι δεν έχει σχέδιο άλλο από την παραμονή όλων των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Επανέλαβε πάντως τη θέση περί αυτονόητης φύλαξης των συνόρων.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δε ζήτησε ούτε έκτακτη Σύνοδο, ούτε κυρώσεις σε Τουρκία ούτε πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αντιθέτως, έκανε δώρο σε ΕΕ τη μετατροπή της Ελλάδας να γίνει αποθήκη ψυχών για λίγα κονδύλια.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «επιθετική τουρκική στρατηγική που κλιμακώνεται με αποκορύφωμα τη μονομερή παραβίαση της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας για τους πρόσφυγες και την παρακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού να περάσουν μαζικά τα Ελληνικά σύνορα.

Αναφέρθηκε στον ρόλο του Ερντογάν και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι εμφανίζεται δειλή γιατί το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μην διαταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μάλιστα επιφύλαξε αιχμές για την ευρωπαϊκή ηγεσία λέγοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες η φίλη μου η Άγκελα Μέρκελ και η πρώην υπουργός της και νυν επικεφαλής της Κομισιόν κυρία Φον Ντερ Λάιεν, θα έπρεπε τώρα να είναι πάρα πολύ ανήσυχες.

Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν ανησυχούν γιατί είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος «δεν ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους δυσκολέψει, ούτε κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες». Ικανοποιείται απλώς, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας τον πρωθυπουργό «ικανοποιείται με κονδύλια για να χτίσει νέα κέντρα, με λόγια αγάπης και επιβράβευσης για το πόσο καλός είναι και με ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη δίπλα στον Έβρο ποταμό».

Μάλιστα, τον χαρακτήρισε Όρμπαν: «προκειμένου να κρύψει τη γύμνια του, ντύνεται ο ίδιος με τη στολή των σκληρών της Ευρώπης, με τη στολή του Όρμπαν και του Κουρτζ, αυτών δηλαδή που μας έκλειναν τα σύνορα το 15, κάνοντας ένα ακόμη απρόσμενο δώρο στην Ευρωπαϊκή ηγεσία», είπε.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το δώρο προς τους Ευρωπαίους όπου η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία θα φυλάνε «σαν το μαντρόσκυλο» τα χερσαία σύνορα με την χώρα μας να έχει διπλό ρόλο «να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παλινωδίες στο προσφυγικό τους προηγούμενους 7 μήνες, γιατί όπως τόνισε δεν ήταν στις προεταιρότητές τους, αλλά τώρα που το θέμα επανέρχεται ως κρίση αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί και να το μετατρέψει σε ευκαιρία. Ως εκ τούτου συνέχισε «διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας» δημιουργώντας κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς., φτάνοντας να ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».

Επανέλαβε πάντως ότι «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση» και πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό ότι «Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα». Ακολούθως ανέπτυξε την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και για να προστατέψει τα χερσαία σύνορα αλλά και να διαχειριστεί το προσφυγικό αποτελεσματικά και με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού.

Να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών

Κάλεσε και πάλι σε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να βάλει πλάτη, αν του ζητηθεί προκειμένου να συγκροτηθεί ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο ώστε «να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση». «Έχουμε» είπε «διάθεση συναίνεσης για να αρθούν τα αδιέξοδα και δε το κρύψαμε» έστω και αν «μιλάμε σκληρά για να κρούσουμε το κώδωνα του κινδύνου και να πούμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στη κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα».

«Για αυτό και ζητάμε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών» συνέχισε «για να βρεθούν λύσεις, για να χαράξουμε μια διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική» και όχι «γιατί συναινούμε στις βιαιότητες που εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες, ούτε σε πράξεις που καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αναστολή χορηγιών ασύλου».

Επίσης επανέλαβε το αίτημα η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αν συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία με την Ε.Ε, αλλά και να ζητήσει άμεσα σχέδιο μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην Ευρώπη και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Κλείνοντας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θέλει να είναι μια μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική, πατριωτική δύναμη. «Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις πραγματικές δυσκολίες» είπε, «και δεν επιτρέπουμε σε καμιά πολιτική χαιρεκακία και σε καμιά μικροκομματική επιδίωξη να θολώσει την πολιτική μας».

Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί με εθνική αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες του ανθρωπισμού, να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:58