search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ για προσφυγικό: Ο λαός να απομονώσει ακροδεξιούς και θιασώτες των «ανοιχτών συνόρων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2115
5-3-2020
07.03.2020 04:00
lemvos.jpg

 

Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου – και όχι μια απλή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου – το ΚΚΕ με τον πλέον επίσημο τρόπο πήρε θέση για την κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ύστερα από τις κρίσιμες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Με την ανακοίνωσή του το Π.Γ. απευθύνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή προς την κυβέρνηση, στην οποία ασκεί κριτική, προς τον λαό, τον οποίο διαχωρίζει από τις ακραίες φωνές, και προς το ευρύτερο πολιτικό και εκλογικό ακροατήριό του.
Ειδικότερα το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ:
– Καλεί την κυβέρνηση «αντί να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι τόσο στους εξαθλιωμένους και θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες όσο και στους νησιώτες (…) να δείξει τον “τσαμπουκά” της απέναντι σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, που θεωρούν “δίκαιη” την εισβολή της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και που δίνουν άλλοθι στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για τις επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης». Κατ’ επέκταση καλεί την κυβέρνηση «να αποχωρήσει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και να απαιτήσει την ακύρωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους». Τονίζει μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, αυτό που θα συμβεί είναι «να αυξάνεται η λίστα των νεκρών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά», με τον Ερντογάν να αξιοποιεί την κατάσταση για δικούς του σκοπούς.

«Ο καλύτερος σύμμαχος του Ερντογάν»

– Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να μην κάνει πολιτικό παιχνίδι με τα σύνορα: «Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής». Αυτές οι κραυγές, «που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών», γίνονται τελικά «ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Όχι» στα ανοιχτά σύνορα

– Σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων ειδικότερα, επισημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, ότι είναι «αναγκαία η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο». Ταυτόχρονα θέτει όρια και από τα αριστερά και από τα δεξιά καλώντας το ευρύτερο ακροατήριο που παρακολουθεί το ΚΚΕ να απομονώσει «τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των “ανοιχτών συνόρων”». Διαχωρίζεται έτσι ενώπιον ψηφοφόρων, φίλων κ.λπ. τόσο από «υπερπατριώτες», ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς όσο και από τις αντιλήψεις που υιοθετεί ο ευρύτερος χώρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο στόχος είναι κυρίως οι δεύτερες, υπό την έννοια ότι το κοινό στο οποίο σταθερά και κατά προτεραιότητα απευθύνεται το ΚΚΕ και το οποίο επιχειρεί να επηρεάσει κινείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, όπου σε μεγάλο βαθμό καλλιεργείται η άποψη ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ανοιχτά σύνορα στο πλαίσιο του ανθρωπισμού (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και βάση του ΣΥΡΙΖΑ). Σαφώς, ο Περισσός απευθύνεται και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο με δημοκρατικοπατριωτικά χαρακτηριστικά. 

Διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία

– Γενικότερα το μήνυμα στην κοινωνία είναι πως στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι οι «ξεριζωμένοι», αλλά «η πολιτική που απ’ τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και απ’ την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της Ε.Ε.». 
– Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι αν στη Σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία ζήτησε στήριξη στην κατοχή και προσάρτηση των συριακών εδαφών στα οποία παρανόμως έχει εισβάλει, το μόνο αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση ήταν ο σεβασμός της Τουρκίας στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, τότε πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη. Κι αυτό διότι «ουσιαστικά κάνει αποδεκτή την επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και την καταπάτηση των συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα, όπως είναι η Συμφωνία της Λωζάννης». 
– Τέλος, πέρα από τα όσα είναι ήδη γνωστά (κατάργηση Δουβλίνου και Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, όχι νέες δομές, αποσυμφόρηση των νησιών και γρήγορες διαδικασίες για μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, καμία στήριξη σε πολέμους κ.λπ.) προτείνει «η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους». Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01