search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Πτώση δίχως… αύριο στη Wall Street

18.03.2020 20:13
Πτώση δίχως... αύριο στη Wall Street - Media

 

Παρά τα δισεκατομμύρια που υποσχέθηκαν οι μεγάλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση το κορονοϊού, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών η οποία διαρκώς εντείνεται. Σε καμία σχεδόν αγορά δεν υπήρξε ασφάλεια, με τις τιμές αργού να σημειώνουν την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τους διολισθαίνοντας σε επίπεδα χαμηλότερα από 24%.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν νέα βουτιά καθώς οι αυξανόμενες ενδείξεις για τη ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός στις αμερικανικές επιχειρήσεις επισκιάζουν την αισιοδοξία για τις σαρωτικές κινήσεις των επίσημων φορέων για την προστασία της οικονομίας. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βυθίστηκε, ενώ βρέθηκε ακόμα και κάτω από τις 19.000 μονάδες, φτάνοντας σε χαμηλό τριετίας, σε επίπεδα χαμηλότερα από όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, στο τελευταίο ορόσημο του πιο δραματικού κύματος ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εδώ και δεκαετίες. Οι δείκτες μάζεψαν τις βαριές απώλειες, αφού η Γερουσία έλαβε τις ψήφους για να περάσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης και να αυξήσει την άδεια μετ ‘αποδοχών.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 6.29% ή 1335.03 μονάδων στις 19902.35 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχώρησε κάτω από το κλείσιμό του στις 19.732,4 μονάδες στις 19 Ιανουαρίου 2017, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 130.87 μονάδων ή 5.17% στις 2398.32 μονάδες, ενώ η πτώση κατά 7% νωρίτερα ενεργοποίησε για μία ακόμη φορά τον ααυτόματο διακόπτη, οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 344.94 μονάδες ή  4.70% στις 6989.84 μονάδες.

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, διακόπτονται αλυσίδες εφοδιασμού και επί της ουσίας διακόπτονται όλες οι ταξιδιωτικές μεταφορές, οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία. 

Ο Dow Jones παραμένει πάνω από τα επίπεδα της 7ης Νοεμβρίου 2016, μια μέρα πριν την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στο κλείσιμο ρεκόρ της 12ης Φεβρουαρίου 2020 ο βιομηχανικός δείκτης είχε καταγράψει κέρδη πάνω από 60% από εκείνη την ημερομηνία.

Η τιμή του πετρελαίου καταρρέει, με το βαρέλι του αμερικανικού αργού να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, λόγω, από τη μια πλευρά, της μεγάλης προσφοράς και από την άλλη, της παγκόσμιας ζήτησης που υπονομεύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ( WTI) παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 20.37 δολ το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 24.4%, ή 6.58 δολ. σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, διολισθαίνοντας στο χααμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 24,67 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 14,1%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Και οι δύο τιμές αναφοράς έχουν χάσει σχεδόν το 60% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.

«Η ζήτηση που αφανίζεται, η υπερβάλλουσα προσφορά και ο πόλεμος προσφοράς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες για τους επενδυτές», σχολίασε ο Ναέμ Ασλάμ από την Avatrade.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό της έπληξαν σοβαρά τη ζήτηση του μαύρου χρυσού, την ώρα που έχει ξεκινήσει πόλεμος τιμών μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων τους στις αρχές Μαρτίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους.

«Οι πτωτικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου λογικευθούν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία», εκτίμησε από την πλευρά του o Κάρστεν Φριτς, από την Commerzbank. «Αυτό σίγουρα δεν είναι η περίπτωση τώρα» πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:08