search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:57
MENU CLOSE

Koρωνοϊός: Παντού έλεγχοι και μπλόκα για την τήρηση της καραντίνας – Πώς ζητά η ΕΛΑΣ να επιδεικνύουμε το έγγραφο στο ΙΧ (Photos)

24.03.2020 07:03
img_20200324_072838

 

H κίνηση και σήμερα Τρίτη στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας ήταν περιορισμένη αν και όχι ανύπαρκτη, καθώς ακόμα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας. 

Σε κεντρικά φανάρια σε κάθε δήμο αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας υπάρχουν μπλόκα της ΕΛΑΣ από τροχονόμους και ΔΙΑΣ οι οποίοι ακόμα και στα σταματημένα στο ¨κόκκινο” οχήματα ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Σε κάποια μάλιστα σημεία, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του «Π», οι υποδείξεις των αστυνομικών ήταν οι οδηγοί να τοποθετούν τα σχετικά χαρτιά μπροστά στο παρμπίζ του οχήματος ώστε να είναι ευδιάκριτο από απόσταση ότι έχουν τις σχετικές βεβαιώσεις. 

Νέες οδηγίες για 9 περιπτώσεις μετακινήσεων

Επιπρόσθετα, αναλυτικές οδηγίες για εννέα περιπτώσεις μετακινήσεων παρείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επαναλαμβάνοντας ότι το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα (οδηγός και συνοδηγός), ενώ στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή επιτρέπεται η συνύπαρξη τριών επιβατών – συγγενών α’ βαθμού.

Ειδικότερα, για μετακινήσεις λόγω μετάβασης στην εργασία:

· Εάν ο εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.

· Για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

· Οι οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.

· Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.

· Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

· Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.

· Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.

Μετακινήσεις εκτός εργασίας

· Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

· Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

· Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:57