search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:05
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Γυμναστική στο σπίτι, οι σωστές ασκήσεις για να διατηρηθείς σε φόρμα

27.03.2020 14:17
Κορωνοϊός: Γυμναστική στο σπίτι, οι σωστές ασκήσεις για να διατηρηθείς σε φόρμα - Media

 

Η ήπια άσκηση φέρεται να αποτελεί λύση για την προστασία του οργανισμού απέναντι στους ιούς, σύμφωνα με έναν καθηγητή Αθλητιατρικής.

Η παραμονή στο σπίτι για την προστασία τόσο του εαυτού μας, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων έναντι του νέου κορονοϊού, απαιτεί και εύρεση νέων λύσεων, για να γίνει πιο ευχάριστη και υποφερτή.

Πολλοί συμπολίτες μας προσφεύγουν, μεταξύ άλλων, και στη σωματική άσκηση για να διατηρούνται σε φόρμα και να απασχολούν δημιουργικά τον χρόνο τους.

Ωστόσο, αθλούνται σωστά ή θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο;

Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δίνει ο ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αστέριος Δεληγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δεληγιάννης μιλώντας στο ΑΜΠΕ επισημαίνει ότι η ήπια άσκηση με όργανα, όπως είναι το στατικό ποδήλατο, τα βάρη, οι ιμάντες ή ακόμη και ο χορός είναι αυτή που προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις.

Διευκρινίζει, βέβαια, ότι όλοι όσοι έχουν πυρετό ή περνούν κορονοϊό με ήπια συμπτώματα, καλό θα ήταν να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

«Μένοντας σπίτι, ο χώρος που έχουμε για άσκηση είναι περιορισμένος. Όσοι έχουν στατικό ποδήλατο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι. Επίσης, πολύ καλή άσκηση μπορεί να γίνει με stepper. Για όσους δεν τα διαθέτουν αυτά, μία καλή άσκηση θα ήταν να βάζουν μουσική και να χορεύουν».

Ο κ. Δεληγιάννης υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι λόγω της καθιστικής ζωής επηρεάζονται και οι αρθρώσεις, ιδίως στα άτομα άνω των 50 ετών. Εν προκειμένω, ο καθηγητής συνιστά τις ασκήσεις με βαράκια ή με τη χρήση άλλων αντικειμένων που μπορούν να αντικαταστήσουν τα βαράκια, όπως είναι τα μπουκάλια με νερό. Παράλληλα, σημειώνει ότι δένοντας ιμάντες σε χερούλια πόρτας ή σε κάγκελα, μπορούν οι άνθρωποι να ασκηθούν με αντιστάσεις.

«Η πολλή απομόνωση και το καθισιό δημιουργούν προβλήματα στην ευλυγισία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, μία άσκηση που έχει αερόβιο χαρακτήρα, γύρω στο 60%-70%, με κάποιες μυικές διατάσεις, η άσκηση μυικής ενδυνάμωσης με κάποια βάρη και οι ασκήσεις ευλυγισίας με υπερεκτάσεις των αρθρώσεων και με διατάσεις είναι πολύ καλή άσκηση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:02