search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:08
MENU CLOSE

«Μένουμε σπίτι» διαβάζοντας ένα βιβλίο – Προτάσεις για την καραντίνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2118
24-3-2020
29.03.2020 04:00
vivlia-1.jpg

 

Τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τον κορωνοϊό να επελαύνει στις χώρες σχεδόν όλου του κόσμου, έχοντας προκαλέσει πάνω από 13.000 θανάτους.

Με σκοπό την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού ο πλανήτης «οχυρώνεται», παίρνοντας μέτρα ενίοτε σκληρά αλλά σε κάθε περίπτωση απαραίτητα, με σκοπό να «απλώσουμε» στον χρόνο όσο περισσότερο μπορούμε τα κρούσματα ώστε ο αριθμός των ταυτόχρονων κρουσμάτων να μην ξεπεράσει τις δυνατότητες του νοσοκομειακού συστήματος.

Στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε και η χώρα μας, θέατρα και κινηματογράφοι έκλεισαν με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Το «μένουμε σπίτι» δεν αποτελεί πια επιλογή αλλά ηθική υποχρέωση τόσο απέναντι σε εμάς τους ίδιους όσο και απέναντι στους συνανθρώπους μας. Κι επειδή η λεγόμενη «καραντίνα» είναι μια κατάσταση δύσκολη για τους περισσότερους, σας προτείνουμε τρία βιβλία για να κάνετε την παραμονή σας στο σπίτι πιο ευχάριστη και πιο εποικοδομητική.

Άλλωστε, όλοι μας θα θέλαμε να «δραπετεύσουμε» έστω και για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε «ταξιδεύοντας» σε τόπους άγνωστους, σε πολιτισμούς διαφορετικούς, ζώντας συναρπαστικές ιστορίες, και τίποτα δεν θα μπορούσε να το πετύχει αυτό καλύτερα από ένα βιβλίο…

«Δενδρίτες», της Κάλλια Παπαδάκη

Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, φτωχές συνοικίες, κλειστές βιομηχανίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μητέρα του Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή πια από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς, ανατρέποντας καθετί που ώς τότε θεωρούταν δεδομένο στην οικογένειά της.

Οι ρωγμές που ανοίγει δύσκολα θα κλείσουν, καθώς έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στη φθορά και την παρακμή της πόλης, σε λαθεμένες επιλογές και ευκαιρίες που χάθηκαν για πάντα…

Κι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς ψάχνει να βρει τι πήγε στραβά έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος, βλέποντας να υψώνεται μπροστά του κάθε φοβία της παιδικής του ηλικίας.

Κι όσο η γυναίκα του απομακρύνεται από κοντά του κι από τη διαδρομή που μαζί ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η Μίνι και η Λητώ μεγαλώνουν, ωριμάζουν και ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρό και άδικο.

Κι όσο συμβαίνουν όλα αυτά, ο χρόνος κυλά και χάνεται και μαζί με αυτόν και οι ίδιοι…

«Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων», της Ursula K. Le Guin

Μια εκπληκτική ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από την πορεία του Σεβέκ, ενός διακεκριμένου φυσικού, ο οποίος επιχειρεί να επανενώσει μόνος του δύο πλανήτες που τους χώρισαν αιώνες δυσπίστιας.

Η Ανάρες, η πατρίδα του Σεβέκ, είναι ένας ζοφερός δορυφόρος, αποικισμένος από έναν πολιτισμό που εφαρμόζει τις αρχές της αναρχικής ουτοπίας. Ο μητρικός πλανήτης, Γιουράς, έχει πολλές ομοιότητες με τη Γη, με έθνη να βρίσκονται σε πόλεμο και την κοινωνική ανισότητα να πρωτοστατεί.

Υλοποιώντας μια γενναία επίσκεψη στον Γιουράς, ο Σεβέκ διακινδυνεύει τα πάντα με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες, να μάθει και να μοιραστεί. Ωστόσο, το χάρισμά του σύντομα μετατρέπεται σε απειλή, με τον ίδιο να βιώνει μια βαθιά εσωτερική διαμάχη η οποία τον αναγκάζει να επανεξετάσει την κοσμοθεωρία του.

«Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», της Olga Tokarczuk

Εκκεντρικοί αλλά και αρχέτυποι ανθρώπινοι χαρακτήρες ζουν σε ένα χωριό που το κάνουν να μοιάζει με τόπο μυθικό. Πρόκειται για ένα μέρος παράξενο, και μέσα σε αυτό ο μικρόκοσμος της κεντρικής Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου συμπυκνωμένος.

Το Αρχέγονο το φυλάσσουν τέσσερις Αρχάγγελοι κι εμείς, μέσα από τα κρυστάλινα και γεμάτα λυρισμό μάτια τους, παρακολουθούμε τις ζωές των απλών ανθρώπων του καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από το 1914 ώς τις μέρες μας – την πολυτάραχη δηλαδή ιστορία της Πολωνίας υπό τη μορφή μιας επικής αλληγορίας που διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο.

Ο πόλεμος, η βία, ο θάνατος, ο φόβος, η μοναξιά καθορίζουν την πορεία των μελών μιας οικογένειας από την ακμή της μέχρι την αναπόφευκτη διάλυσή της.

«Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί» αποτελεί το τρίτο μυθιστόρημα της Olga Tokarczuk, το οποίο εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 καθιερώνοντάς την ως την κορυφαία πεζογράφο της σύγχρονης πολωνικής λογοτεχνίας. Περιγράφοντας τις καταστάσεις με μια ειρωνική ουδετερότητα, με ύφος απόλυτα διακριτό και χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, η πολυβραβευμένη συγγραφέας κατορθώνει να αφήνει «θαμπωμένους» τους αναγνώστες της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:08