search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:14
MENU CLOSE

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Σωστή η στάση σας για το ευρωομόλογο, στο μεταξύ προχωρήστε σε εμπροσθοβαρείς δαπάνες

02.04.2020 11:21
tsipras-3.jpg

 

Με το μήνυμα ότι εκτός από το χρέος να προστατευτεί η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευτεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία παρά την έκτακτη περίσταση που βιώνουμε, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης παγκόσμιας με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, αλλά από εκεί και πέρα της άσκησε κριτική γιατί ένα μήνα μετά την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας δεν έχει ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και γιατί όπως είπε δεν φαίνεται να έχει κάνει τα απαραίτητα για την επόμενη φάση, όταν θα βγούμε από το σπίτι, δηλαδή την εξασφάλιση διαγνωστικών τεστ για όλο τον πληθυσμό.  

Επανέλαβε τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του ΕΣΥ, με βασικό την ενίσχυση του συστήματος με προσλήψεις, την προμήθευση του ιατρικού προσωπικού με μέτρα ατομικής προστασίας, την ένταξη στο σύστημα ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Στο πεδίο της Οικονομίας, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την συγκυρία και να προχωρήσει σε δαπάνες εμπροσθοβαρώς όπως κάνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα ενώ χαιρέτισε την στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τον συντονισμό με τις χώρες που διεκδικούν ευρωομόλογο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στη γραμμή που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι η ώρα για οξείς τόνους από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική και πίεση όπου κρίνει ότι χρειάζεται.

«Δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος» είπε. Πρόσθεσε όμως πως  «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». 

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

 Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του “παρών” από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στη Δημόσια Υγεία και στην ανάγκη να υπάρχουν οι απαραίτητες δαπάνες για να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να στηριχθούν και να προστατευτούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Δαπανήστε»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το ευρωομόλογο και παραπέμποντας στον συντονισμό των 9 χωρών- ανάμεσά τους και η Ελλάδα  – στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «ευτυχώς είστε στην σωστή πλευρά». «Σωστά τάσσεστε υπέρ των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων» είπε, παρόλο που αυτή δεν ήταν αρχική θέση της κυβερνητικής παράταξης, ενώ είναι διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η έκβαση αλλά φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα απειληθεί η ίδια η ΕΕ» είπε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αποτελεί την εξαίρεση, αν υπάρχει κάποιος συστημικός κίνδυνος αυτός είναι η Ιταλία.

«Άρα», είπε «ας αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση ώστε να κάνουμε αυτό που πρέπει έγκαιρα και να ενταχθούμε όλοι μαζί στην ομάδα διεκδίκησης μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία και τη Γαλλία» που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει έτσι. «Να διεκδικήσουμε την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης έτσι όπως την οραματίζονται οι λαοί, με αλληλεγγύη αλλά μέχρι τότε δαπανήστε» προέτρεψε την κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:11