search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:26
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Μπάχαλο με τις μάσκες – Τι λένε οι ΗΠΑ, τι τονίζει ο Π.Ο.Υ.

06.04.2020 18:22
Κορωνοϊός: Μπάχαλο με τις μάσκες - Τι λένε οι ΗΠΑ, τι τονίζει ο Π.Ο.Υ. - Media
 
Σύγχυση επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη χρήση της μάσκας από τους απλούς πολίτες. Αρχικά οι αρχές των περισσότερων χωρών μεταξύ αυτών και της Ελλάδος, συνέστηναν στους πολίτες να μη φορούν μάσκα εκτός κι αν έχουν συμπτώματα του κορονοϊού ή φροντίζουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, οι αρχικές οδηγίες έλεγαν πως οι χειρουργικές μάσκες προορίζονται μόνο για τους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν τους πολίτες.
 
Ωστόσο το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω της έντονης ανησυχίας για τον ιό παρέμεινε αμείωτο, ενώ πολλοί έσπευδαν από τη αρχή στην αγορά για να προμηθευτούν κάθε λογής μάσκα. Και στη χώρα μας ενώ οι αρχικές οδηγίες συνέστηναν στους πολίτες χωρίς συμπτώματα να μη φορούν μάσκες, πολλοί ήταν εκείνοι που απέδωσαν τις συμβουλές αυτές στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν τα μέσα προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Όμως νέες επίσημες οδηγίες του Αμερικανικού CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έρχονται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Οι ειδικοί του μεγαλύτερου Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων στον πλανήτη, συνιστούν τώρα στις νεότερες οδηγίες τους στους πολίτες να φορούν ακόμη και προστατευτικά υφάσματα ειδικά εάν βρίσκονται σε χώρους όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός όμως στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία κ.λ.π.
 
Βέβαια ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει σχετικά σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ότι μπορεί η χρήση υφασμάτων ως μέσο προστασίας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ειδικά όταν αφαιρείται. Ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε εμείς στη χώρα μας είναι μικρό το όφελος από τη χρήση της μάσκας, καθώς μπορεί να μολυνθούν πολίτες υγιείς λόγω κακής χρήσης των προστατευτικών μέσων από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
 
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».
 
Βάλτε υφάσματα και όχι χειρουργικές μάσκες διαμηνύει στους πολίτες το Αμερικανικό CDC στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του. Όπως σημειώνει σε νέες οδηγίες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι εξειδικευμένες N-95 με το ειδικό στόμιο και αναπνευστήρα, καθώς όπως εξηγεί αυτές είναι για τους υγειονομικούς.
 
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε εξέλιξη μία μάχη για την εξασφάλιση ειδών προστασίας και ελάχιστες χώρες έχουν επάρκεια σε μάσκες, ειδικά γυαλιά, στολές κ.λ.π. Μάλιστα το CDC δίνει και οδηγίες για το πως μπορούν οι πολίτες να ράψουν από μόνοι τους με απλά υφάσματα προστατευτικά καλύμματα.
 
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους τόνισε ότι οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη.
 
«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:26