09/08/2020 06:15:07

Ο «δεύτερος κύκλος» του Κορωνοϊού


Όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη, βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν περίπου τα ίδια γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με τη δική μας, έχουμε πάει πολύ καλύτερα.

Αφού αυτή η επίδοση έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτό υπερβαίνει τον όποιο άλλο στόχο οικονομικό, ή κοινωνικό που μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση.

Πως έγινε αυτό;

Ας κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, για την μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πριν μπούμε σε λίγες μέρες - ελπίζουμε - σε μια νέα φάση που θα αρθούν κάποια μέτρα που αφορούν την ελεύθερη διακίνησή μας, αλλά και το πάγωμα σχεδόν όλης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

- Η κυβέρνηση πήρε γρήγορες αποφάσεις με γνώμονα τις προτάσεις των ειδικών.
- Το έκανε συντεταγμένα και σχεδιασμένα, από ένα κέντρο αποφάσεων.
- Υπήρξε-και ευτυχώς υπάρχει ακόμα- μια επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον γιατρό καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που αποδείχθηκε επιστημονικού κύρους παγκόσμιας κλάσης.
- Το ΕΣΥ, άντεξε χάρις στον αγώνα των γιατρών, των νοσηλευτών και όλου του προσωπικού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πόρους.
- Τα Μέσα Ενημέρωσης λειτούργησαν σωστά( προς το παρόν) χωρίς κιτρινισμούς και ακρότητες, στήριξαν την προσπάθεια.
- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στήριξαν, πίεσαν για ισχυρότερα οικονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αποφεύγοντας την στείρα αντιπαράθεση( με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Στο επόμενο διάστημα, είναι πιθανόν να δούμε να μειώνονται οι θάνατοι, τα κρούσματα και η εξάπλωση του ιού.

Σε αυτή την «επόμενη φάση», η επιστημονική επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, να προτείνει να προλαμβάνει.

Η κυβέρνηση, πρέπει να σχεδιάσει το τι θα κάνει για την οικονομία, που έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό.

Ας ελπίσουμε, αυτός ο θανατηφόρος ιός, να μη «μεταλλαχθεί» σε ένα ακόμα μνημόνιο.

Σε αυτή την πορεία χρειάζεται η βοήθεια και η επίδειξη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δυστυχώς για μια ακόμα φορά δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς.

Σε ό,τι αφορά την φιλολογία περί εκλογών, θα τα πούμε σε επόμενο σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.