search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Δριμεία κριτική νομπελίστα Στίγκλιτς σε Τραμπ: «Έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα»

16.04.2020 07:04
Δριμεία κριτική νομπελίστα  Στίγκλιτς σε Τραμπ: «Έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα»  - Media

 

Δριμεία κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ασκεί στον Ντόναλντ Τραμπ ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατηγορώντας τον ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα».

Ο Τραμπ φέρει προσωπικά την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες και απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με τον φονικό κορωνοϊό” υπογραμμίζει ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που είχε παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δύο προέδρους των ΗΠΑ, τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Αοριστολογούσε και υπέκφευγε διαρκώς», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή CoronaNomics, πεορσθέτοντας: «Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα πολλοί άνθρωποι. Εν συντομία, λοιπόν τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα. Αν έδινε απλώς σημασία σ’ αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτό το λόγο μείναμε απροστάτευτοι επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξ’ αρχής»

Πάνω από 28.000 νεκρούς θρηνούν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον  μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. 

«Η ανεργία μπορεί να φθάσει στα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης»
O Tζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποίησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει άνεργο λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να εκτιναχθεί σε ύψη που είχε να δει η χώρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, που άφησε βαθιές ουλές στον ψυχισμό των Αμερικανών επί δεκαετίες.

«Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο τόσο αιφνίδιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανεργία έχει ήδη φθάσει στο 15%, το υψηλότερο ποσοστό από την Μεγάλη Ύφεση. Και δεν θα εκπλαγώ αν φθάσει στο 20%, 30%», τόνισε.

Αντιθέτως, ο καθηγητής Στίγκλιτς έπλεξε το εγκώμιο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά επιχειρήσεις για να διατηρήσουν εργαζομένους στο δυναμικό τους και να μην τους απολύσουν, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι ανώτερα από τη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ με την αποστολή σε κάθε ενήλικα επιταγών -βοηθημάτων 1.200 δολαρίων, που απαίτησε να φέρουν μάλιστα την υπογραφή του καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί επαφίενται στους εργοδότες τους για την ασφάλιση υγείας τους και σ’ αυτή την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 αυτό είναι καταστροφικό», τόνισε. Προειδοποίησε δε ότι τα τσεκ αυτά δεν θα φθάσουν στα χέρια εκείνων που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Δυστυχώς, με τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση Τραμπ, αυτά τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη είναι εκείνα που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να φθάσουν στα χέρια τους οι επιταγές τους, αφήνοντας αυτά, τα πλέον ευάλωτα άτομα χωρίς υποστήριξη ζωής».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52