search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:10
MENU CLOSE

Με τέτοια μέτρα, ούτε… κολιό τον Αύγουστο

29.04.2020 12:36

Μπαίνουμε λοιπόν στην δεύτερη φάση αντιμετώπισης του Κορωνοϊού σε ό,τι αφορά την συνέχιση της προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας…

Και λέω αντιμετώπισης του ιού, γιατί ως τέτοιες εγώ είδα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και όχι επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μπορεί οι επιστήμονες αυτό να εισηγούνται- άλλωστε ο Τσιόδρας το είπε, «εγώ είμαι γιατρός, δεν παίρνω τις αποφάσεις» – αλλά προφανώς η οικονομία δεν θα πάρει μπροστά ξεκινώντας από τα κομμωτήρια!

Ας δούμε κάποια σημεία που δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο ρεαλιστικές είναι κάποιες αποφάσεις. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, έχουν βάθος διμήνου και δείχνουν την ανησυχία για τυχόν εξάπλωση του ιού – με την σταδιακή εφαρμογή – αλλά έχουν σοβαρά προβλήματα να εφαρμοστούν στη πράξη – και πρέπει να δοθούν πολλές διευκρινίσεις και ίσως κάποια από αυτά, πολύ σύντομα να αλλάξουν.

Ξέρετε, άλλο να λέει κανείς, είναι δύσκολο η μετάβαση στη δεύτερη φάση και άλλο να είναι κάποια από αυτά ανεφάρμοστα.

Μπορεί ως μέτρα για την υγειονομική προστασία να είναι ορθά, όπως οι χρονικές αποστάσεις μεταξύ της άρσης απαγορεύσεων και κάποια άλλα ,όμως δεν νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι αυτά που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία και κυρίως να μπορούν να αντέξουν τα κόστη οι επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Έπρεπε να προηγηθούν τα πρωτόκολλα υγείας για να ξέρει από πριν ο επιχειρηματίας στον τουρισμό η στην εστίαση, τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει.

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα κόστους. Ένα μπουκαλάκι μεσαίου μεγέθους αντισηπτικό κοστίζει 11 € ή η μάσκα μιας χρήσης 1 ευρώ και μία μικρή επιχείρηση για να βγάλει δυο μήνες πρέπει να δώσει 4-5 χιλιάδες. Πολλά τα χρήματα, όταν έχει τον μισό κόσμο και τα μισά τραπέζια από πέρυσι.

Υπάρχει μια απόφαση για τέσσερα άτομα ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή άμα είμαστε πέντε δεν μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι;

Ωραία η απόφαση για τα τραπεζάκια έξω ανά τέσσερα άτομα, αλλά τι θα συμβεί ας πούμε στα πλοία; Πόσοι θα μπουν;

Με ποια διαδικασία υγειονομικού έλεγχου, σε ένα πλοίο που παίρνει 2000 άτομα; Τι αποστάσεις θα παίρνουμε, και πως αυτές θα τηρούνται;

Πότε θα ξεκινήσουν τα πλοία να παίρνουν κόσμο στα νησιά;

Και πότε θα πάνε οι εργαζόμενοι για να δουλέψουν; Η Μύκονος έχει 3 – 4χιλιαδες εργαζόμενους, η Ρόδος μπορεί να ‘χει και 20 χιλιάδες. Πόσο καιρό πριν θα πάνε, για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις;

Θέλω να πω λοιπόν, ότι πρέπει να γίνουν πολλές διευκρινίσεις να (είχαν) προηγηθούν τα πρωτόκολλα υγείας, να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να τα τηρήσουν. Αλλιώς, πολλά από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν θα εφαρμοστούν, με τις όποιες επιπτώσεις.

Ο κατάλογος για ορισμένες επιχειρήσεις ή κλάδους (ταξί, μπαρ, μικρά μαγαζιά στα νησιά, εκδηλώσεις, οδοντιατρεία, κλπ, είναι μεγάλος.

Ας δούμε αν δοθούν κάποιες επεξηγήσεις στις επόμενες μέρες και θα επανέλθουμε.

Υ/Γ: Δεν είναι «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού. Είναι δήλωση, ανακοίνωση, άντε μήνυμα. Επειδή οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους, «διάγγελμα» κάνει μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εκτός κι αν για λόγους… συμβολικούς γίνεται το «λάθος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50