search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:03
MENU CLOSE

Εκατό δισ. λιγότερα φορολογικά έσοδα στη Γερμανία το 2020

14.05.2020 16:52
Σολτς: Eίναι περίπλοκο αλλά θα τα βρούμε με Ουγγαρία και Πολωνία για τον προϋπολογισμό - Media

 

Αισθητή μείωση των φορολογικών εσόδων στη Γερμανία το 2020. Αλλά και τα επόμενα χρόνια – για διαφορετικούς λόγους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει για τον Ιούνιο νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε στο Βερολίνο τη φορολογική αξιολόγηση του υπουργείου του για το 2020. Τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους (κεντρικό κράτος, κρατίδια, δήμοι, κοινότητες) θα ανέλθουν φέτος στα περίπου 700 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα εισπράξει 98,6 δις ευρώ λιγότερους φόρους απ΄ ό,τι είχε προβλέψει η αξιολόγηση το περασμένο Φθινόπωρο. Η κατάσταση δεν θα καλυτερέψει τα επόμενα χρόνια. 

Για το διάστημα 2021-2024 η μείωση των κρατικών εσόδων υπολογίζεται στα 171,1 δις ευρώ. Όπως όμως διευκρίνισε ο Όλαφ Σολτς, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις όπως η μείωση φόρων ή ακόμη η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνεπώς, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και δεν του προκάλεσε έκπληξη το ύψος της υποχώρησης των φορολογικών εισπράξεων από το 2021 και μετά. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις απώλειες φορολογικών εσόδων.

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο Όλαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 156 δις ευρώ για μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ψηφίστηκε πριν σχεδόν δύο μήνες από τη γερμανική βουλή δεν θα είναι ο τελευταίος για φέτος. «Εδώ υπάρχουν ακόμη περιθώρια», δήλωσε. Παρά τη μείωση των κρατικών εσόδων η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική λιτότητας. Για αρχές Ιουνίου ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας με «σημαντικό γνώμονα» κλιματολογικά κριτήρια. Η ημερομηνία είναι κατά την άποψη του «σωστή» επειδή εκείνες τις ημέρες ακυρώνονται τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα. 

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε αιτήματα από κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών να μη διαγραφεί μέρος του χρέους των δήμων και να μη ψηφιστεί προς το παρόν ο νόμος για τη βασική σύνταξη.  Ο Όλαφ Σολτς κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να επιμένει στα δύο αυτά αιτήματα και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας που θα παρουσιάσει τον Ιούνιο θα πάρει υπόψη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δήμοι και κοινότητες. Για φέτος αναμένουν 13 δις ευρώ λιγότερα έσοδα από το φόρο επιτηδεύματος. Σε ό,τι αφορά τη βασική σύνταξη ο κ. Σολτς είπε κατά λέξη πως «είναι για κράξιμο» όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Ενώ διατίθενται πάρα πολλά δις ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας το κόστος για τη βασική σύνταξη κυμαίνεται στο 1 δις ευρώ. Την Παρασκευή πάντως, θα γίνει η πρώτη ανάγνωση του σχετικού νόμου στη βουλή. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:02