search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:13
MENU CLOSE

Μέρκελ-Μακρόν προτείνουν Ταμείο Ανάκαμψης €500 δισ. για στήριξη χωρών και κλάδων που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω κορωνοϊού

19.05.2020 07:12
Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμονές της γερμανικής προεδρίας  - Media

 

Mπορεί να χρειάστηκαν αρκετοί μήνες, και ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές ατελέσφορες τηλεδιασκέψεις κορυφής για να αποφασιστεί και να δρομολογηθεί η κοινή δράση εντός της Ε.Ε., αλλά τελικά τη λύση φαίνεται πως θα δώσουν από κοινοιύ η Γερμανία με τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ικανοποίησή της για την “εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας” για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Την πρόταση χαιρετίζει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Στην κοινή τους δήλωση Μέρκελ και Μακρόν ανέφεραν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα σημάνει σημαντική επέκταση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα διοχετευτούν σε περιοχές και κλάδους με σημαντικές επιπτώσεις και, το κυριότερο, ότι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου οι 27 χώρες θα δανειστούν από κοινού από τις αγορές, σπάζοντας το ταμπού της αμοιβαιοποίησης του χρέους, αφού ο κοινός δανεισμός σημαίνει ουσιαστικά προσχώρηση στην πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγου που υποστήριζαν η Ιταλία και, με παραλλαγές, η Ισπανία, όπως και οι 9 ηγέτες με επικεφαλής τον Μακρόν (ανάμεσά τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός) που είχαν διατυπώσει ανάλογη πρόταση στις αρχές Απριλίου.

«Προτείνουμε να πραγματοποιηθούν πραγματικές μεταβιβάσεις χρημάτων και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα», υπογράμμισε ο Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πόροι που θα αντλήσει κάθε χώρα θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δανεισμός. «Αντιμετωπίζουμε μια ασυνήθιστη κρίση και επιλέγουμε ένα ασυνήθιστο μονοπάτι», σχολίασε από την πλευρά της η Μέρκελ, επιδιώκοντας να προλάβει αντιδράσεις από το μπλοκ των «αδιάλλακτων» που η ίδια η γερμανική ηγεσία συγκρότησε, με επικεφαλής την Ολλανδία. Φυσικά, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οφείλουμε να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις των 27 και τους όρους της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:09