search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:53
MENU CLOSE

Άρχισε στις ΗΠΑ ο ιδεολογικός «πόλεμος της μάσκας»

25.05.2020 12:31
Άρχισε στις ΗΠΑ ο ιδεολογικός «πόλεμος της μάσκας» - Media
 
Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ η «δηλητηριώδης» ρητορική τόσο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσο και πολλών που συμμερίζονται τις απόψεις του σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού έχει αρχίσει να οδηγεί σε… ιδεολογικό πόλεμο κατά των μέσων προστασίας από την επιδημία.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Πολιτείες μία-μία αρχίζουν να προχωρούν σε άρση των μέτρων καραντίνας, σε σημαντικό αριθμό καταστημάτων έχουν αναρτηθεί πινακίδες με τις οποίες οι καταναλωτές ενημερώνονται ότι απαγορεύεται να μπουν σε αυτά αν… φορούν μάσκα.
 
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι μάσκες προσώπου στο κατάστημα. Βγάλτε τη μάσκας σας ή πηγαίνετε αλλού. Σταματήστε να ακούτε τον Μπέσερ, είναι βλάκας», ανέφερε χαρακτηριστική πινακίδα στο Κεντάκι, που επιτίθεται στον κυβερνήτη της Πολιτείας Άντι Μπέσερ.
 
Στην Καλιφόρνια, σε κατάστημα με είδη κατασκευών ενθαρρύνονταν οι αγκαλίες αλλά όχι οι μάσκες, ενώ υπάλληλος σε βενζινάδικο στο Ιλινόι υπερασπίστηκε την απαγόρευση μάσκας, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ενήλικες ή ανήλικους όταν πουλάει τσιγάρα ή αλκοόλ.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ τελικά υποχρεώθηκε να φορέσει μάσκα, παρότι δεν ήθελε να δώσει «αυτή την ικανοποίηση στα ΜΜΕ», η ρητορική του και η τακτική των καταστηματαρχών κάτα της μάσκας προστασίας κάνουν εξαιρετικά ανησυχητικές της προοπτικές των ΗΠΑ στη μάχη κατά της πανδημίας.
 
Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένοπλοι οπαδοί του Τραμπ διαδήλωναν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ απαιτώντας να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ισχυριζόμενοι ότι στερούνται την ελευθερία τους (να αρρωστήσουν;…), ενώ αυξάνονται τα περιστατικά πελατών σε καταστήματα με υποχρεωτική τη μάσκα που… βήχουν στο πρόσωπο υπάλλήλων.
 
Μπορεί όλοι αυτοί να αποτελούν μια μικρή -αλλά ηχηρή- μειοψηφία, ωστόσο, σε μια χώρα που ήδη μετράει πάνω από 98.000 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού και που η απόκριση του κράτους μπροστά στην απειλή αυτή έχει ήδη μετρηθεί και έχει βρεθεί ελλειπής, τέτοια φαινόμενα εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό.
 
Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Τραμπ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους Κυβερνήτες των Πολιτειών να «ανοίξουν» ξανά τις οικονομίες τους, παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές του επικεφαλής της task force για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικός.
 
Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι μιλάμε για προεκλογική χρονία και ότι ο Τραμπ θέλει να κρατήσει «ζεστό» το κοινό του, και το μείγμα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εκρηκτικό, αρχίζοντας από μια στρεβλή αντίληψη περί ελευθερίας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27