search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:39
MENU CLOSE

Η αερομαχία Ρωσίας – ΗΠΑ και το μήνυμα της Μόσχας για την ανατολική Μεσόγειο

27.05.2020 19:12
Η αερομαχία Ρωσίας - ΗΠΑ και το μήνυμα της Μόσχας για την ανατολική Μεσόγειο - Media

 

Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ μετά και τη σημερινή εναέρια αναχαίτιση αεροσκάφους P-8 Poseidon του αμερικανικού Ναυτικού από ρωσικά μαχητικά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής και γνωστό υποστηρικτή του Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό υπάρχουν δύο ερμηνείες για τη συγκεκριμένη ενέργεια: σύμφωνα με την πρώτη, μετά τη στρατιωτική ήττα η πλευρά Χαφτάρ αναζητά βοήθεια στη Μόσχα και μια ευκαιρία για ανασύνταξη θα της έδινε η κατάπαυση του πυρός, για την οποία μίλησαν οι δύο πλευρές – Ρωσία και Λιβύη. Επειδή όμως η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, ενδεχομένως να υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση, ότι δηλαδή γίνονται εσωτερικές ανακατατάξεις στο λιβυκό μέτωπο, οπότε ενδεχομένως η Λιβύη να είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις ρωσοτουρκικές διαβουλεύσεις.

Η Μόσχα φαίνεται πως στέλνει με όλους τους τρόπους το μήνυμα ότι έχει επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα ανεχτούμε ξανά τα αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία» δηλώνουν οι Ρώσοι. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα για αναχαίτιση αεροσκάφους «με μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο» από ρωσικά μαχητικά. Η Ρωσία μπήκε δυναμικά στην σφαίρα επιρροής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις θέσεις της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:38