search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:32
MENU CLOSE

Εστίαση: Για ποια προϊόντα και έως πότε μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% – Η νέα τροπολογία

28.05.2020 05:24
estiasi-cafe.jpg

 

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση από 1η Ιουνίου και τις εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα εξαιτίας του κορωνοϊού, μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.250.000 ευρώ που μεταφράζονται σε 250 εκατομμύρια από το εθνικό σκέλος και 1 δις ευρώ από το συχρηματοδοτούμενο.

Για ποια προϊότα θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13%

Πιο αναλυτικά, με τις προωθούμενες διατάξεις από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020,  εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από 24% σήμερα,  στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).

Σημειώνεται, δε, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (σ.σ. 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Απαλλαγή του φόρου εισοδήματος για το ποσοστό του ενοικίου που δεν εισπράττεται 

Αναφορικά με τα μισθώματα, η τροπολογία ορίζει ότι απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος, που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς μέσω συμψηφισμού του ποσού με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.

Παράταση για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών

Με άλλη ρύθμιση παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων προς τις εφορίες, ενώ για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση ΠΝΠ αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις, το οποίο ψηφίζεται στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:31