search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:48
MENU CLOSE

Βρέχει δισ. (ας μη κρατάμε ομπρέλα)!

29.05.2020 08:45

 

-Να αρχίσω το σημείωμα λίγο απαισιόδοξα.

-Λένε ότι “στον καταραμένο τόπο,τον Μάη μήνα βρέχει”.

Και για να μη μας ..πάρει από κάτω, να σας πω ότι όχι μόνο δε  το πιστεύω αλλά προχθές μαζί με την βροχή που έπεσε σε όλη τη χώρα, έβρεξε και …32 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν να δημιουργήσουν το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

– Δεν ξέρω αν το ποσό αυτό, πρέπει να το ονομάσουμε ” μπαζούκας”, “μάνα εξ ουρανού”, “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, ή προίκα από την πολιτική διαθήκη της Μέρκελ, αλλά καταλαβαίνω, ότι είναι μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας.

– Για την Ευρώπη, επειδή σηματοδοτεί ένα βήμα για ένα ομοσπονδιακό μοντέλο,θέλοντας να αφήσει πίσω λογικές του τύπου “σου δίνω, αλλά τα θέλω πίσω, διπλά και τριπλά” και δείχνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο να μπουν οι βάσεις για πολιτική ένωση.

– Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι όλο αυτό, ξεκίνησε από την Μέρκελ – με την σύμφωνη γνώμη του Σόιμπλε, άρα και του οικονομικού κατεστημένου της Γερμανίας – σε μια περίοδο που πιστεύαμε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά από δεκαπέντε χρόνια στο τιμόνι, ροκάνιζε τον χρόνο για να τελειώσει την θητεία της.

– Αντιθέτως. Αντί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, την ρίχνει στο…μέλλον.

-Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιο απλά, αλλά ταυτόχρονα πιο δύσκολα.

-Το πακέτο τον 32 δισ. ( 22 επιδοτήσεις και 10 δάνειο, που αν θέλεις το παίρνεις) είναι ένα τεράστιο ποσό, που μπορεί να αλλάξει τη χώρα,αν αξιοποιηθεί σωστά και στοχοποιημένα. Ορθώς η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ τοποθετήθηκαν θετικά.

– Προφανώς θα έχει δεσμεύσεις ως προς την εκταμίευσή του και εγγυήσεις για τον τρόπο κατανομής του. Θα τα δούμε αυτά στη πορεία.

– Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν θα εξαρτηθεί το τελικό ποσό (άντε να ναι λίγο μειωμένο) οι όροι και οι προϋποθέσεις.

– Από την Ελλάδα, χρειάζεται σχεδιασμός, σωστή κατανομή των επιδοτήσεων και έλεγχους για την υλοποίηση των επενδύσεων.

– Ίσως και να ήταν χρήσιμο να υπήρχε μια ομάδα – η ένας επικεφαλής- που θα επεξεργαστεί το σχέδιο, η οποία να ξεπερνάει τις κυβερνητικές θητείες και τα κόμματα.

– Αλλά είπαμε,αυτά είναι και τα πιο δύσκολα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50