13/07/2020 01:25:34

Επιστροφή στα θρανία: Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις - Πώς εξηγείται η μεγάλη «ψαλίδα» συμμετοχής μαθητών σε Λύκεια και δημοτικά

Επιστροφή στα θρανία: Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις - Πώς εξηγείται η μεγάλη «ψαλίδα» συμμετοχής μαθητών σε Λύκεια και δημοτικά - Media

 

Μεγάλο ήταν το ποσοστό επιστροφής των μαθητών και μαθητριών στα θρανία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Παιδίας τα ποσοστά κυμαίνονται πάνω από το 80% στις περισσότερες περιπτώσεις.

Είναι γεγονός ότι παρά τους φόβους μεγάλης μερίδας γονιών για την πιθανότητα τα παιδιά τους να κολλήσουν τον κορωνοϊό, η πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και η πολύμηνη παραμονή των μικρών μαθητών στα σπίτια τους ήταν οι λόγοι που τελικά απέφεραν... γεμάτα από μικρούς μαθητές δημοτικά και νηπιαγωγεία. Nα θυμίσουμε επίσης ότι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως μόνο 3 στους 10 συμφωνούσαν με το άνοιγμα των λυκείων, ενώ πολλοί λιγότεροι ήταν σύμφωνοι με το άνοιγμα των δημοτικών. Φαίνεται όμως ότι τόσο η μεγάλη ύφεση της ασθένειας όσο και ότι πλέον συνηθίζουμε στο... έξω βοήθησαν για αυτή την ενισχυμένη παρουσία μαθητών στα "μικρά"σχολεία. 

Τα μεγαλύτερο μέρος της σημερινής σχολικής ημέρας αφιερώθηκε στην επεξήγηση, από τους εκπαιδευτικούς προς τους μικρούς μαθητές, των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και εκείνα της Δευτεροβάθμιας που προηγήθηκαν, άνοιξαν με νέα δεδομένα στη σχολική καθημερινότητα, αφού σε κάθε τάξη ο ανώτατος αριθμός μαθητών είναι 15, τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τμήμα, ενώ τα φετινά βιβλία θα αξιοποιηθούν και για την επόμενη σχολική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία.

Σήμερα, άνοιξαν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική. Στις περιπτώσεις, όμως, που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα, χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε νωρίτερα σήμερα η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

"Άφαντοι" οι μαθητές στα Λύκεια

Τα λύκεια, που διανύουν την τέταρτη εβδομάδα μετά την επιστροφή των τελειόφοιτων και την τρίτη για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων τα στοιχεία είναι αρκετά διαφορετικά

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, μόλις 5 στους 100 μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου πηγαίνει στο σχολείο του, ενώ στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη προσέρχονται 15 με 20 στους 100. Στα γυμνάσια αντίθετα η προσέλευση των μαθητών ξεπερνά το 60%.

Αξζει να σημειωθεί πάντως ότι η προσέλευση των μαθητών της τρίτης τάξης στα σχολεία τους λίγο πριν τις πανελλαδικές είναι παραδοσιακά μικρή, καθώς, σχεδόν στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ «κρατούν» απουσίες για το τέλος του σχολικού έτους προκειμένου να εντατικοποιήσουν το διάβασμά τους και τις φροντιστηριακές τους παρουσίες.Ωστόσο το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε κατά τη φετινή χρονιά, και επεκτάθηκε και στις άλλες τάξεις του λυκείου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, το ποσοστό συμμετοχής στις τάξεις της τρίτης λυκείου κυμαίνεται γύρω στο 5%, στη δευτέρα λυκείου περίπου στο 15% ενώ στην πρώτη τάξη δεν ξεπερνά το 20%

Άλλη εικόνα στα γυμνάσια

Η εικόνα πάντως είναι εντελώς διαφορετική στις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών του γυμνασίου ανά την Ελλάδα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 60%. Τα στοχεία μάλιστα καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη στην πρώτη τάξη, λιγότερη στη δεύτερη και ακόμη λιγότερη στην τρίτη γυμνασίου, δηλαδή, μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των μαθητών.

Όσον αφορά τη συμμετοχή ανά περιοχή, διαπιστώνεται ότι στους νομούς όπου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα του κορωνοϊού, η συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα είναι σαφώς περιορισμένη σε σχέση με τις λεγόμενες «λευκές» περιοχές και νομούς στους οποίους καταγράφηκαν ελάχιστα κρούσματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.