search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:21
MENU CLOSE

Το νήμα της διεύρυνσης ξαναπιάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Γκρίνιες και δυσαρέσκεια από τους συμμάχους

16.06.2020 10:44
5091441.jpg

 

Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, και κουβέντα για την προετοιμασία της θα γίνει στη σημερινή νέα συνεδρίαση της ΠΓ που συνεχίζεται από χθες, οπότε διακόπηκε λόγω της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΕΒ.

Το ευρύ αυτό όργανο των 700 μελών θα συνεδριάσει προς τα τέλη Ιουνίου, ξαναπιάνοντας το νήμα της διεύρυνσης, ύστερα από την αναβολή που πήρε δύο φορές τον Φεβρουάριο, την πρώτη για να γίνει καλύτερη προετοιμασία και τη δεύτερη λόγω κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από τη συγκρουσιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο μήνα, φάνηκε καθαρά ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην ανακοινώσει στο κομματικό όργανο την πρόταση για το όνομα της διεύρυνσης, αλλά στο ευρύ συμμαχικό- αν και άτυπο, μη εκλεγμένο – όργανο της ΚΕΑ, προκειμένου να υπογραμμίσει έτσι την αποφασιστικότητα του για την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μπίλια για το όνομα φαίνεται να κάθεται στην προσθήκη Προοδευτική Συμμαχία που δείχνει να καλύπτει τους περισσότερους, αυτό το κλίμα υπήρχε το Φεβρουάριο από πλευράς προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα και φαίνεται οι προθέσεις αυτές να μην έχουν αλλάξει σήμερα.

Πάντως, από πλευράς συμμάχων καταγράφονται γκρίνιες το τελευταίο διάστημα οι οποίες μένει να φανεί αν θα εκδηλωθούν ανοιχτά και στην επικείμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα και με το κλίμα που διαχέεται στον Τύπο, ένα σημείο το οποίο δυσαρεστεί του συμμάχους είναι η κατεύθυνση που χαράζει ο Αλέξης Τσίπρας στα εθνικά, με πρόσφατο παράδειγμα την κριτική στην κυβέρνηση για τον Έβρο ( όπου τη γραμμή μετέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγονται «ναι» ακόμη και στον φράχτη). Δεδομένου ότι ένα σεβαστό τμήμα των συμμάχων προέρχεται από ή θήτευσε και στο σημιτικό- εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί στα εθνικά μια πολιτική συμβιβασμών με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό και σε κάθε περίπτωση διαφωνεί με την πατριωτική ρητορική. Σε αυτό συντονίζεται με την πτέρυγα των 53 με την όσμωση να είναι εμφανής σε συνεντεύξεις και άρθρα σχετικά με τα εθνικά στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας των συγκεκριμένων αντιλήψεων στην εφημερίδα «Εποχή» που εκφράζει την τάση των 53.

Επίσης, φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια για το ότι μέσα στην πανδημία οι σύμμαχοι πέρασαν σε ρόλο κομπάρσου και δεν αξιοποιήθηκαν σε θέσεις κλειδιά για την προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα φαίνεται να ανησυχούν μήπως ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει πλέον τον στόχο της διεύρυνσης υπό την νέα επιδίωξη της προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ.

Εν ολίγοις, η εικόνα που προκύπτει από το «στρατόπεδο» των συμμάχων είναι ρευστή και στο πλαίσιο της αναδιάταξης του εσωκομματικού τοπίου δεν αποκλείονται συμμαχίες σε επιμέρους θέματα με το αντιπολιτευτικό τόξο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:21