09/08/2020 05:31:30

Διαβήτης: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που δείχνουν ότι το άτομο είναι ευάλωτο στην πάθηση

Διαβήτης: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που δείχνουν ότι το άτομο είναι ευάλωτο στην πάθηση - Media

 

Από την ηλικία των οκτώ ετών είναι ορατά τα πρώιμα σημάδια της τάσης που έχει ένα άτομο να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη «Παιδιά των 90s» – μελέτη υγείας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bristol στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι ερευνητές συνδύασαν γενετικές πληροφορίες μέσω της «μεταβολομικής», μιας προσέγγισης η οποία μετρά πολλά μικρά μόρια στο δείγμα αίματος, προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα ενδεικτικά των πρώτων σταδίων ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Αξιολόγησαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη στις ηλικίες των 8, 16, 18 και 25 ετών.

Όπως εξηγεί ο εκ των επικεφαλής της έρευνας Δρ. Joshua Bell, «γνωρίζαμε ότι ο διαβήτης δεν αναπτύσσεται μέσα σε μία νύχτα. Αυτό που δεν ξέραμε είναι πόσο νωρίς στη ζωή ενός ατόμου γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια της δραστηριότητας της πάθησης, αλλά και πώς μοιάζουν. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε εξετάζοντας τις επιδράσεις της γενετικής τάσης προς τον διαβήτη τύπου 2 κατά την ενήλικη ζωή, σε παράγοντες μέτρησης του μεταβολισμού που ελήφθησαν κατά την αρχή της ζωής του ατόμου».

Ο διαβήτης είναι πιο συχνός στις μεγαλύτερες ηλικίες, «αλλά βλέπουμε σημάδια της ευαλωτότητας στην ασθένεια πολύ νωρίς, σχεδόν 50 χρόνια πριν τη συνήθη περίοδο διάγνωσης. Γνωρίζοντας πώς μοιάζουν αυτά τα πρώιμα σημάδια, ανοίγουμε το πεδίο για πολύ πιο έγκαιρες παρεμβάσεις ώστε να σταματήσουμε τον διαβήτη πριν γίνει επιβλαβής για την υγεία» πρόσθεσε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεαρά άτομα που σε γενικές γραμμές δεν έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο νωρίς στη ζωή του ατόμου αρχίζουν οι επιδράσεις της ευαλωτότητας στον διαβήτη της ενήλικης ζωής να γίνονται ορατές.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι τύποι της HDL ή «καλής» χοληστερόλης, ήταν μειωμένοι στην ηλικία των 9 ετών πριν άλλοι τύποι χοληστερόλης, όπως η LDL, αυξηθούν. Η φλεγμονή και τα αμινοξέα ήταν επίσης αυξημένα στις ηλικίες 16 και 18, με τις διαφορές αυτές να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

«Αναφερόμαστε στις επιδράσεις της ευαλωτότητας και όχι στην ίδια την κλινική πάθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη διαβήτη της ενήλικης ζωής, όμως πρόκειται για λεπτές διαφορές στον μεταβολισμό τους που τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου αργότερα στη ζωή τους», σημειώνει ο Δρ. Bell και καταλήγει:

«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να αποκαλύψουν τη βιολογία του τρόπου που κρύβεται ο διαβήτης και ποια στοιχεία μπορούμε να στοχεύσουμε νωρίτερα στη ζωή για να αποτρέψουμε την έναρξη της πάθησης και των επιπλοκών της. Αυτό είναι σημαντικό καθώς γνωρίζουμε ότι οι επιβλαβείς επιπτώσεις της γλυκόζης στο αίμα, όπως οι καρδιακές παθήσεις, δεν αφορούν αποκλειστικά ανθρώπους με διαγνωσμένο διαβήτη αλλά εκτείνονται και σε ένα μικρότερο βαθμό σε μεγάλο πληθυσμό».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.