search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:55
MENU CLOSE

ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Αντιδεξιά συσπείρωση σε κλίμα αμηχανίας

28.06.2020 12:34
alexis_tsipras_1.jpg

 

Το μήνυμα ότι η ΝΔ χτυπάει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ανέδειξε ως κυρίαρχο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στον απόηχο των εξελίξεων μετά τη δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας Παππά – Μιωνή στο πλαίσιο της Προανακριτικής για τη Novartis.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη προ των αποκαλύψεων, δεν έμελλε τελικά να λάβει τον πανηγυρικό χαρακτήρα του επόμενου βήματος στη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό δια της επισημοποίησης του όρου Προοδευτική Συμμαχία στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, είχε χαρακτήρα τόνωσης του ηθικού δια της θυματοποίησής του έναντι του πολιτικού αντιπάλου, της κυβέρνησης και της ΝΔ. Επιπλέον η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή καρφιών αλλά χαμηλοί τόνοι κι ενωτικό κλίμα.

Άλλωστε, η εκτόνωση του κλίματος είχε προηγηθεί στην κλειστή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα Παππά και είχε τη γνωστή κατάληξη της αποστασιοποίησης Τσίπρα και της «ανάληψης ευθύνης» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι μια νέα αναβολή της ΚΕΑ για να μην καταγραφεί το βαρύ κλίμα θα έδινε την ικανοποίηση νίκης στον αντίπαλο, επιλέχθηκε λοιπόν το ξεκαθάρισμα να γίνει στο «κλειστό» Πολιτικό Συμβούλιο και η ΚΕΑ – η οποία είχε πάντως και χαρακτήρα «φαστ τρακ» όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ομιλητής – να γίνει κανονικά φροντίζοντας προηγουμένως να έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ανεβάσει εσωτερικά το επίπεδο συσπείρωσης λέγοντας ότι η ΝΔ στήνει «ριμέικ του βρώμικου ‘89» όπου ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη έστειλε το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει μια καθαρή επιλογή, δηλαδή είτε να «στείλει» και τον ίδιο τον Τσίπρα στην Προανακριτική είτε διαφορετικά να σταματήσει τον κατήφορο και την παράδοση της πολιτικής ζωής στον βούρκο.

Γνωρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι η πρώτη επιλογή ουσιαστικά δια της πόλωσης θα τόνωνε και πάλι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνοντας γύρω του όχι μόνο το κομματικό αλλά και ευρύ κοινωνικό ακροατήριο, ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να «μαζέψει» το κλίμα σκανδαλολογίας , απειλών δημοσιοποίησης νέων ηχητικών, κλπ. που δημιουργούν σκιές και εντυπώσεις σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα από πλευράς κυβέρνησης εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως το άφησε ανοιχτό λέγοντας στο κλείσιμο της συνεδρίασης χθες το απόγευμα ότι θα φανεί τέλος Αυγούστου, ανάλογα και με την απόφαση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης και το αν αυτό θα συνδεθεί με λογικές λιτότητας, οπότε ο Μητσοτάκης θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δραπετεύσει ή όχι.

Υποβάθμιση αντί αυτοκριτικής

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ειδικότερα στο θέμα Παππά, ενώ στελέχη του προεδρικού κλίματος εστίασαν μονομερώς στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ εκτιμώντας ότι αυτή θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, ωσάν να μην υπάρχει ζήτημα από εκεί και πέρα σε σχέση με το περιεχόμενο της συνομιλίας Παππά – Μιωνή.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι ένα κόμμα «που κάνει αυτοκριτική και συλλογική και ατομική», ακόμα «και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα». Και ακολούθως δήλωσε «περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή είμαστε τέτοιοι δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες». Κοινώς, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα, πως έκανε την αυτοκριτική του για όσα «μικρά» του ξέφυγαν στην επίμαχη συνομιλία, και αυτό δείχνει πώς ο πήχης των αριστερών αξιών παραμένει ψηλά.

Σε επιθετική γραμμή και κατά του αυτομαστιγώματος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας «καταπίνουμε τα σκάνδαλα της Ν.Δ. και αυτομαστιγωνόμαστε για τους Μαρινάκηδες και τους Κουρτάκηδες», και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με Καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος».

Σε αντιδεξιά λογική τοποθετήθηκε και η Ρένα Δούρου λέγοντας μεταξύ άλλων πως η ΝΔ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβάται τις ιδέες του: αυτό ακριβώς το κόμμα φοβούνται οι επαγγελματίες της εξουσίας. Οι ιδεοληπτικοί νεοφιλελεύθεροι Δεξιοί. Αυτές τις ιδέες απεχθάνονται. Για αυτό και σήμερα έχουν θέσει σε κίνηση έναν κτηνώδη μηχανισμό που κινείται έξω από το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ξέρουμε καλά τι μπορεί να κάνει μια ανερμάτιστη, αχαλίνωτη και διψασμένη για εξουσία και πλούτο Δεξιά».

«Όχι» στο βρώμικο ’89 και τη σκανδαλολογία

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε διακριτικά στο θέμα, ο Νίκος Φίλης προέταξε τη διαφωνία του με την αναφορά Τσίπρα στο βρώμικο ’89, ενώ θέμα έθεσαν σε πιο διακριτικούς επίσης τόνους ο Πάνος Σκουρλέτης και πιο αιχμηρά ο Ανδρέας Ξανθός.

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επί της ουσίας είπε ότι ο κόσμος της αριστεράς κάνει αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και καλώς πράττει: «Είμαστε σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, να ηχογραφήσει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιοποιηθεί. Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και έτσι θέλω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλά κάνουμε».

Ο Νίκος Φίλης απέρριψε τα περί βρώμικου ’89 λέγοντας πως αυτή ήταν μια «ιστορία καταπάτησης της θεσμικής τάξης και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ» γι’ αυτό «δεν είναι εύστοχο σήμερα να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ‘89». «Η Αριστερά» σημείωσε, μεταξύ άλλων «υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε, όχι δύναμη συνενοχής. Έκανε πολιτικά λάθη στη συγκεκριμένη συγκυρία -καμία αντίρρηση. Αλλά, ξαναλέω, υπήρξε δύναμη κάθαρσης και όχι πολιτικής συνενοχής. Και αν σήμερα κάτι οφείλει να κάνει, δεν είναι εκπτώσεις από τις αρχές της, αλλά βαθιά και έντιμη αυτοκριτική όπου και όποτε απαιτείται». Αφήνοντας περιατέρω αιχμές και για το θέμα Παππά είπε ότι η Αριστερά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις και την αντιμετώπιση του καθεστώτος που οικοδομεί η Δεξιά με «πρόγραμμα, ιδεολογικό μήνυμα και ηθική και πολιτική ακεραιότητα». «Πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν» είπε. «Να συμφωνήσουμε ότι η Αριστερά για το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις. Ως Κεντρική Επιτροπή έχουμε κάνει αυτοκριτική στο μοντέλο διακυβέρνησης του 2015-2019. Υπήρξαν στη διάρκειά της πολλά θετικά για το λαό, υπήρξαν και αρνητικά, σε ορισμένα ζητήματα. Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις μέρες».

Και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα ζητήματα ήθους και ύφους της εξουσίας, με αιχμές για δείγματα αλαζονείας, ενώ σε αυτό το πλαίσιο άφησε να εννοηθεί ότι τα όσα είδαν το φως αυτής της δημοσιότητας συνδέονται και με τα ζητήματα για τα λάθη της διακυβέρνησης που έπιασε ο απολογισμός του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πιο αιχμηρός υπήρξε ο Ανδρέας Ξανθός ο οποίος ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά την εξουσία με όρους πολιτικής εντιμότητας και καθαρότητας. Είπε πως η αριστερά δεν έχει σχέση με το παρακράτος αλλά είναι θύμα του και ούτε είναι ούτε θέλει να γίνει σαν αυτούς. «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» σημείωσε, και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει «αν η ατζέντα των σκανδάλων μας ωφέλησε» ενώ διαπίστωσε ότι «το κλίμα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε την πολιτική μας αντεπίθεση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:54