search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:04
MENU CLOSE

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στη Χίο

21.08.2012 06:42
Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στη Χίο - Media

Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα βρίσκονται τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν τέσσερις ημέρες στη Χίο.

Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα βρίσκονται τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν τέσσερις ημέρες στη Χίο.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών έχει καταστραφεί το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων προκαλώντας ζημιές που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ.

Από τη Δευτέρα βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνιάτρους προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν ακριβώς τις ζημιές που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης μιλώντας στην ΝΕΤ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από εμπρησμό. «Η πολιτεία δε θα ησυχάσει αν δεν κατορθώσουμε να εντοπίσουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη Ζάκυνθο και στην Τροιζηνία Αργολίδας, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου στο δήμο Δυτικής Μάνης, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.

Eπικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι και η σημερινή μέρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος στην Αττική, στην Ευβοία, στη Βοιωτία, στη  Φθιώτιδα, στις Κυκλάδες, στην Λέσβο, στην Χίος, στην Σάμο, στην Ικαρία καθώς και στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια για τις πυρκαγιές.

«Σε καθημερινή βάση εκδηλώνονται στη χώρα περισσότερα από 50 επεισόδια, από τα οποία τα περισσότερα- ιδιαίτερα στην επαρχία- εξελίσσονται σε πυρκαγιές μη ελεγχόμενες και κατά συνέπεια άκρως καταστροφικές. Και αυτό βασικά οφείλεται όχι μόνο στην ανύπαρκτη πρόληψη αλλά και στον ελλιπή σχεδιασμό της έγκαιρης επέμβασης» επισημαίνει ο βουλευτής και ρωτά τον υπουργό:

-Τι πρόσθετα μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπίσει τη τωρινή ανικανότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών μια και οι κίνδυνοι για πρόκληση και άλλων επεισοδίων φωτιάς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες;

-Εάν θα επανεξεταστεί το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης , τουλάχιστον στο σημείο της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στη προστασία των δασών, από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τη Δασική Υπηρεσία;

(Το βίντεο είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:04