13/08/2020 06:07:00

Π. Σκουρλέτης: Ξαναγυρνάμε σε εποχές πρώτου μνημονίου (Video)

Π. Σκουρλέτης: Ξαναγυρνάμε σε εποχές πρώτου μνημονίου (Video) - Media

 

Η κατάσταση στην αγορά και τους χώρους εργασίας παραπέμπει στην εποχή του πρώτου μνημονίου. Διαφωνούμε κάθετα με την κυβερνητική επιλογή της αυτορρύθμισης της αγοράς, εμπεριέχει πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Άρη Ραβανό.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί ο ένας -στέλεχος της κυβέρνησης και της ΝΔ- να μιλάει για ανασχηματισμό και ο άλλος να το αναιρεί»… «Μικρή σημασία έχει για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία, η εκλογολογία»... «Αυτά που ζούμε είναι δύσκολες, τραγικές καταστάσεις. Όποιος κάνει ένα “σουλάτσο”, να το πω έτσι, στην αγορά και στους χώρους εργασίας θα διαπιστώσει ότι ξαναγυρνάμε στις εποχές του πρώτου μνημονίου», ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση επιλέγει να μη κάνει τίποτα μπροστά στην επιδείνωση της οικονομίας»

«Το εύρος της κρίσης εξαρτάται από το πόσο η υγειονομική κρίση θα περιοριστεί το επόμενο διάστημα. Αλλά εξαρτάται και από έναν άλλο παράγοντα. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Κι εδώ είναι η μεγάλη μας διαφωνία με αυτά που κάνει η κυβέρνηση και κυρίως δεν κάνει. Διότι η λογική “αφήνω τα πράγματα να πάνε από μόνα τους”, να αυτορυθμιστεί η αγορά, έχει πολύ μεγάλο κόστος, κοινωνικό κόστος, οικονομικό κόστος. Και αυτή τη στιγμή κάνει τα λιγότερα δυνατά»… «Πέρα από τα μέτρα που εξαγγέλλονται, μίλησαν και για την προκαταβολή. Η μείωση της προκαταβολής είναι για το ’20. Το ’21, όταν δεν θα έχεις δώσει προκαταβολή και επανέλθει το προηγούμενο μέτρο, θα υπάρξει μια αφόρητη πίεση προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Επιστρεπτέα προκαταβολή: η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μένει εκτός. Κάντε ένα απλό ρεπορτάζ, βγείτε στο δρόμο, τυχαίο δείγμα, διαλέξτε εσείς ποια πόλη θέλετε στην Ελλάδα, ποια αγορά. Μένει εκτός», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε και για τις τράπεζες «που έχουν δανειστεί με αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατευθύνουν σε πολύ συγκεκριμένα πορτοφόλια και επιχειρήσεις τα όποια δάνειά τους». 

«Οι τράπεζες που εξακολουθούν να μας χρεώνουν με 17,5% τις πιστωτικές κάρτες και πας να πάρεις μια ενημέρωση από το ATM ή να κάνεις μεταφορά από μια τράπεζα στην άλλη και σου χρεώνουν 3 και 4 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια», είπε. «Να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την κρίση; Μπορεί αυτό το τραπεζικό σύστημα, με αυτά τα χαρακτηριστικά που λέγαμε πριν, να ασκήσει τον ρόλο του; Απ’ ότι φαίνεται όχι, διότι έχουν άλλες προτεραιότητες. Εγώ λέω το εξής: στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε να υπάρχει και ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας. Μία κρατική τράπεζα η οποία θα μπορούσε να διαμορφώνει το “τέμπο” στην αγορά», συνέχισε. 

«Εάν από εδώ και πέρα, βρεθούμε ξανά σε εκείνο το σημείο ώστε να χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η οποιαδήποτε τράπεζα, αυτό, αυτομάτως, πρέπει να σημαίνει και μεταβολή στη μετοχική της σύνθεση. Εφόσον βάζει λεφτά το δημόσιο, πρέπει να παίρνει και τις αντίστοιχες μετοχές», εξήγησε. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα Δίκτυα νερού και ενέργειας». 

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση των Δικτύων, των φυσικών μονοπωλίων. Είτε αυτό αφορά το νερό, είτε αφορά την ενέργεια. Αυτά τα οποία είναι από τον χαρακτήρα τους κερδοφόρα και αποτελούν στρατηγικές υποδομές. Και είναι το μόνο που φαίνεται ότι πάει να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξυ άλλων, αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις συμμαχίας με το ΚΙΝΑΛ. 

«Ας αφήσει πλέον αυτή τη μικρόκαρδη πολιτική και ας αποφασίσει. Θα είναι οριστικά δορυφόρος της ΝΔ; Ή θα ξαναπιάσει το νήμα των προβληματισμών του προοδευτικού χώρου και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας»; […] «Πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η στρατηγική πλεύση αυτού του χώρου. Ή θα μπουν σε μια λογική συμμαχιών, με διακριτούς ρόλους, με σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλον, της αυτονομίας του». […] «Σημασία έχει να υπάρχει η αντίστοιχη προγραμματική σύγκλιση, αλλιώς δεν υπάρχουν συμμαχίες στέρεες. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναζητήσουμε έναν τέτοιο δρόμο. Επιβάλλεται να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και με βάση την πραγματικότητα της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές», είπε. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με βάση αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, αποτελεί ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς -αυτό λέει η διακήρυξή μας- που εκ των πραγμάτων αναδείχθηκε ως η καρδιά, ο βασικός κορμός, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. […] Ο Νίκος Παππάς, εντελώς καθαρά, έκανε μια δήλωση όπου μίλησε για λάθος και στο ύφος και για λάθη ουσίας». […] «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια συλλογική, αυτοκριτική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ενός κόμματος που έχει χάσει τις εκλογές. Πέστε μου, μετά το ’74, είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ αν έκαναν αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι τώρα με αφορμή την υπόθεση Παππά», συνέχισε. 

«Η πολιτική, για να ξανακερδίσει τον κόσμο, για να εμπνεύσει νέους ανθρώπους, για να μην είναι μόνο μια κουβέντα ανάμεσά μας -εσάς, έμπειρους δημοσιογράφους κι εμένα που από τα 16 μου χρόνια είμαι οργανωμένος- αλλά να αφορά τους πολίτες με έναν συμμετοχικό τρόπο, πρέπει να έχει την ικανότητα συλλογικά να μιλάει για τα λάθη της, να μιλάει για τα κέρδη της, τις επιτυχίες της. Αυτό είναι ένα άλλο δείγμα γραφής και ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πηγαίνοντας για το συνέδριό του, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, καταθέτοντας ένα συλλογικό, αυτοκριτικό κείμενο. […] Οι θέσεις δεν είναι προσωποπαγείς. Όταν τον Σεπτέμβριο του ’18, μετά από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση -δεν συμμετείχα καν στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία- με πρότειναν για γραμματέα, που ήταν μια πολύ τιμητική για μένα πρόταση, τελικά την αποδέχτηκα ακριβώς διότι υπήρχε μια συλλογική πρόταση που, κυρίως, ζητούσε μια επιπλέον στράτευση. Μιλάω για τον εαυτό μου, δεν πρέπει κανείς να τα προσεγγίζει με τόσο απόλυτο τρόπο, με προσωπικά κριτήρια αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές θέσεις, πρώτης, δεύτερης ευθύνης», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.