search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Ηλεκτροκίνηση: Πριν τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία η πλατφόρμα επιδότησης

07.07.2020 07:00
Συνεργασία γερμανικής εταιρείας με Enterprise Greece για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην Ελλάδα  - Media

 

Πριν το φθινόπωρο, πιθανώς και εντός του Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ανοίξει η  πλατφόρμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

 Πρόκειται για τη διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν περί τα 10.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα με περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, είναι διότι δεν έχει ακόμη ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο “Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργία της αγοράς ηλεκτροκίνησης”.

Το τελικό κείμενο που θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, όπως αναφέρει το insider.gr, δεν είναι ακόμη έτοιμο καθώς ακόμη εκκρεμεί η επεξεργασία από την ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όλων των σχολίων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της  διαβούλευσης προκειμένου να αποφασιστεί για το ποια από αυτά τελικά θα ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου.  

Μάλιστα, χθες σε επιστολή που απέστειλε η Greenpeace στο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι τα μέλη της αναγνωρίζουν τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους  μπροστά στην πιθανότητα η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης να πραγματοποιηθεί με κοινωνικά άνισους όρους.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες, τα επερχόμενα μέτρα επιδότησης αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα δοθούν αδιακρίτως και αναμένεται να ωφελήσουν πρωτίστως νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος, δηλαδή νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης», σημειώνουν.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η οργάνωση προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια ανακοίνωση για το τέλος πώλησης αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) με ορίζοντα το 2030, κατά τα πρότυπα πολλών άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Μία τέτοια πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την Greenpeace, έχει διπλή σημασία.

Αφενός, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μετατραπεί ο τομέας μεταφορών σε τομέα μηδενικών εκπομπών το αργότερο έως το 2050.

Οι σχετικές μοντελοποιήσεις από διαθέσιμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο εκμηδενισμός των εκπομπών του τομέα ως το 2050 είναι μη επιτεύξιμος μόνο με τη λήψη μέτρων άμεσης ενίσχυσης της ζήτησης (επιδοτήσεις αγοράς).

Απαιτείται ολιστική προσέγγιση και οπωσδήποτε έγκαιρη θέσπιση ημερομηνίας για τον μελλοντικό τερματισμό των πωλήσεων ΜΕΚ, ο οποίος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο το διάστημα 2030-2035.

 Αφετέρου μια απόφαση που θα βάζει «τίτλους τέλους» στις μηχανές εσωτερικής καύσης,  όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Greenpeace, θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην αγορά επισπεύδοντας την αυτόματη ρύθμισή της: όσα νοικοκυριά έχουν την οικονομική δυνατότητα θα προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον σε αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με ιδίους πόρους.

Αυτό θα επιτρέψει την αποδοτικότερη και κοινωνικά δικαιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από την κυβέρνησή για στοχευμένη ενίσχυση αποκλειστικά νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03