search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:07
MENU CLOSE

72 δις: Η Ευρώπη είναι εδώ!

22.07.2020 10:06
72 δις: Η Ευρώπη είναι εδώ!  - Media

 

Όποιος είχε μια στοιχειώδη αίσθηση της κατάστασης που επικρατούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την χθεσινή ιστορική απόφαση, μπορεί να καταλάβει την τεράστιας σημασίας αλλαγή που δρομολογήθηκε. Πρόκειται για μια κορυφαία ιστορική στιγμή, εφάμιλλη της ιδρυτικής πράξης της ΕΕ  και του καθορισμού του ευρώ ως κοινού νομίσματος. Χθες η Ευρώπη δανείστηκε ένα θηριώδες ποσό για λογαριασμό των λαών της και το μοίρασε  φροντίζοντας πρωτίστως  αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε σε αυτή την ιστορία, καθώς ένα χρόνο μετά την καταστροφική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφερε να αντιστρέψει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις αρνητικές εντυπώσεις σε θετικές.  Η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο από ουραγός και αποδιοπομπαίος τράγος, από παράδειγμα προς αποφυγήν και αναξιόπιστη χώρα,  έγινε υπόδειγμα ανάκαμψης, σταθερότητας και προόδου. Η Ελλάδα σε χρόνους ρεκόρ κατάφερε να  αποκτήσει την χαμένη της τιμή, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που χάθηκαν στο πρώτο τραγικό εξάμηνο της Πρώτης Φοράς Αριστερά, όταν ο τραγικός Αλέξης Τσίπρας  πόνταρε τις τύχες της χώρας στις φακιρικές γελοιότητες του Βαρουφάκη.  

Από σήμερα έχουμε μια νέα Ευρώπη η οποία ενώ βρισκόταν σε τέλμα, αφυπνίστηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης και έδειξε θαυμαστά αντανακλαστικά. Ωστόσο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το μικρόβιο του αντιευρωπαϊσμού όπως αυτό αποτυπώνεται στα τέσσερα από τα έξι κόμματα που συγκροτούν την εθνική αντιπροσωπεία και σε αναχρονιστικές εθνικές προκαταλήψεις όπου κάθε εθνική αστοχία χρεώνεται ομοθυμαδόν στους κακούς Ευρωπαίους που μας …μισούν. Εκκλησία, Ακροδεξιά και  Αριστερά εργάζονται αόκνως και σε πλήρη σύμπνοια για την συντήρηση και τόνωση του  εν Ελλάδι αντιευρωπαϊκού σκοταδισμού! 

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα που αντιστέκεται,  η Ελλάδα που επιμένει, βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας,  βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί σαρξ εκ της σαρκός της και ανήκει στη χορεία των πιο προηγμένων χώρων στον κόσμο χάρη στον αμετακίνητο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της που με τόλμη  υποστηρίζεται από τους πρωτοπόρους ευρωπαϊστές.  Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας επέστρεψε εν μέσω τούρκικων προκλήσεων στο Αιγαίο (τις οποίες  η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά όπως το έπραξε και στον Έβρο), με ένα ιλιγγιώδες ποσό 72 δις.

Η σωστή διάθεση των χρημάτων αυτών συνδέεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας.  Ας ελπίσουμε ότι θα  φανούμε αντάξιοι όσο και πατριώτες στη διαχείρισή τους. Αυτό μένει να φανεί. 

Ήδη, ωστόσο, από την αρχή του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση είχε την πρόνοια να  μεριμνήσει ώστε  να εκπονηθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης της Οικονομίας,  σχηματίζοντας μιαν επιτροπή με κορυφαίους οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι ο  Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Τα συμπεράσματα της επιτροπής  παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό λίγο πριν το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Η πρόκληση για την χώρα είναι μεγάλη, οι στρατηγικές της επιλογές ορθές, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός αδιαπραγμάτευτος και ακλόνητος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει επιτύχει πολλά  μέσα από  παλινωδίες και λάθη, καθώς δυστυχώς ένα κομμάτι της παραμένει ακόμα  δέσμιο σκοταδιστικών θεολογικών προκαταλήψεων και αντιδραστικών ολοκληρωτικών ιδεολογικών αντιλήψεων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:06