search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Ζέστη: Πώς θα μειώσετε την θερμοκρασία του σώματος φυσικά

11.08.2020 09:53
Ζέστη: Πώς θα μειώσετε την θερμοκρασία του σώματος φυσικά - Media

Η θερμοκρασία του σώματος συνδέεται άμεσα με τους μηχανισμούς παραγωγής και μείωσης της θερμότητας του οργανισμού. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος ορίζεται στους 36,6°C, με τον υποθάλαμο και το αυτόνομο νευρικό σύστημα να διατηρούν συνήθως το σώμα σας μεταξύ του ενός ή και των δύο βαθμών από την κανονική σας θερμοκρασία. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές στην καθημερινότητα σας που η θερμότητα του σώματός αυξάνεται. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ζέστη, σε ορισμένα τρόφιμα ή και σε μερικούς άλλους παράγοντες, όπως αναφέρει το vita.

Γιατί αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος;

Μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, με τους συνηθέστερους να περιλαμβάνουν:

Περάσατε χρόνο σε περιβάλλον με υπερβολική ζέστη. Είναι ιδιαίτερα πιθανό εάν έχετε εκτεθεί για πολύ ώρα στις ακτίνες του ήλιο να αυξηθεί η θερμοκρασία σας, ειδικά στην περίπτωση σωματικής δραστηριότητας.

Φοράτε σφιχτά και συνθετικά ρούχα. Αυτοί οι τύποι υφασμάτων «παγιδεύουν» την υγρασία και δεν «αναπνέουν» εύκολα, ειδικά αν είναι σφιχτά με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος να είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Τρώτε πικάντικο, λιπαρό ή τηγανητό φαγητό. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί, τα κρέατα και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι πιθανή αν έχετε εκτελέσει έντονη σωματική δραστηριότητα, είτε σε ζεστό περιβάλλον είτε όχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμότητας, καθώς οι ενεργοί μυς και η σχετική δραστηριότητα κυκλοφορίας του αίματος δημιουργούν επιπλέον θερμότητα.

Υπάρχει περίπτωση να είστε αφυδατωμένοι. Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα του μηχανισμού της εφίδρωσης, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να αποβάλλει την έξτρα θερμότητα.

Πώς θα μειώσετε γρήγορα την θερμοκρασία

Ορισμένες εύκολες και φυσικοί μέθοδοι, εκτός από το να πίνετε το νερό σας, για να μειώσετε γρήγορα την θερμοκρασία του σώματος σας, περιλαμβάνουν:

Κρύο ποδόλουτρο: Το κρύο ποδόλουτρο θα σας βοηθήσει να μειώσετε την θερμοκρασία του σώματος όσο χαλαρώνετε. Απλά βάλτε κρύο νερό και παγάκια σε έναν κουβά με νερό και έπειτα βυθίστε τα πόδια σας. Για έξτρα.. «ψύξη» μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

Ενυδάτωση στο… πιάτο: Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Φρούτα όπως το πεπόνι, το καρπούζι και οι φράουλες αποτελούν καλές επιλογές. Θα ήταν επίσης καλό να καταναλώνετε συχνά πολλά λαχανικά όπως σέλινο, αγγούρι και κουνουπίδι.

Επωφεληθείτε από την αλόη: Τα φύλλα και η εσωτερική γέλη αυτού του θεραπευτικού φυτού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.Μπορείτε για να δροσιστείτε και να ανακουφιστείτε από την ζέστη να εφαρμόσετε τζελ αλόης. Για να εντείνετε την δροσιστική δράση φυλάξτε την στο ψυγείο για λίγο πριν να την εφαρμόσετε.

Ντυθείτε «έξυπνα»: Εάν γνωρίζετε ότι θα περάσετε αρκετές ώρες έξω στον δυνατό ήλιο, μια καλή ιδέα θα ήταν να πάρετε μαζί ένα μεγάλο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου. Φορέστε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα με «δροσερά» υφάσματα, όπως τα βαμβακερά ή και τα λινά.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03