search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:19
MENU CLOSE

Διαφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για Τουρκία – Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

14.08.2020 21:43
Διαφωνία Γερμανίας - Ελλάδας για Τουρκία - Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Media

 

Διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας συνεδρίασης εκδηλώθηκε νωρίτερα στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΙ, ειδικά στην αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Αντ’ αυτού, σε tweet προ ολίγου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου να αναφερθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός μορατόριουμ σε ερευνητικές δραστηριότητες σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. (στο ΣΕΥ της 13.7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» (σ.σ.: στο ΣΕΥ στις 27-28 Αυγούστου, στο οποίο ωστόσο, εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα του, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις).

Ο κ. Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, «ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε. Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, αλλά «όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού» και «επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30