search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38
MENU CLOSE

Με την ψυχή στο στόμα

16.09.2012 14:12
Με την ψυχή στο στόμα   - Media

Λίγο περισσότερες από πενήντα ημέρες απομένουν ώς την προεδρική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πο­λιτείες και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι περίπατος για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο περισσότερες από πενήντα ημέρες απομένουν ώς την προεδρική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πο­λιτείες και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι περίπατος για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, τα δύο μεγά­λα κόμματα έκαναν τα φανταχτερά συνέδριά τους, όπου περισσότερο μετρούν οι εντυπώσεις και όχι η ουσία ή τα προγράμματα, και οι δύο αντίπαλοι ασκούνται σε ρητορικά τεχνάσματα είτε δηλώνουν ότι… δεν πρόκειται να απορρί­ψουν τελείως τις προτάσεις του αντιπάλου.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στον Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συγκρίνεται με τον σαρωτικό Ομπάμα του 2008, ο οποίος ενέπνευσε εκατομμύρια Αμε­ρικανών και τους παρέσυρε με τα συνθήματά του για την «αλλαγή»!

Οι μανιακοί των μετρήσεων έχουν βρει ότι κανένας πρό­εδρος δεν έχει επανεκλεγεί με ανεργία που να ξεπερνάει το 7,5% και ήδη η ανεργία βρίσκεται στο 8% και δεν λέει να πέσει…

 

Μεταρρύθμιση

Ο Ομπάμα μιλά για δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που εκπροσωπούν εκείνος και ο Ρόμνεϊ. Η αλήθεια είναι ότι δι­αφέρουν αρκετά, όμως αναμφίβολα δεν μπορούμε να μι­λάμε για ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα. Όπως συνόψισε αριστουργηματικά ο Μπιλ Κλίντον στο συνέδριο των Δημο­κρατικών, ο Ομπάμα πράγματι προχώρησε σε μια ιστορική μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, έσωσε την αυτοκινητο­βιομηχανία, εισήγαγε ένα λειτουργικό σχέδιο για τη μείω­ση του χρέους και δημιούργησε εκατομμύρια θέσεις εργα­σίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν η κατάσταση είναι σήμερα κα­λύτερη από ό,τι τον καιρό που ανέλαβε ο Ομπάμα, ο αντι­πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε δυναμικά: «Ναι», είπε. «Τώρα ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός και η Τζένεραλ Μότορς είναι ζωντανή»…

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τον Ομπάμα είναι η ανά­καμψη της οικονομίας, η οποία είναι καχεκτική. Έτσι ανα­γκάζεται να επικαλεστεί τη σκληρή πραγματικότητα για να ζητήσει από τους Αμερικανούς χρονικό περιθώριο ώστε να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Ομπάμα επιμένει στο κορυφαίο επίτευγμά του, την ια­τρική ασφάλιση, αλλά δεν ρίχνει το βάρος του στην ανάγκη να αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων. Δεν είναι εύκολο να στραφείς ενάντια στους χρηματοδότες σου…

 

Ιστορική γκάφα

Το παιχνίδι θα παιχτεί, όπως πάντα, στο επίπεδο των κινητο­ποιήσεων, της πολυέξοδης διαφημιστικής εκστρατείας, των εκατομμυρίων που διατίθενται σε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά σποτ και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες εάν και κατά πόσο ο ένας ή ο άλλος θα κάνει τη μεγάλη ιστορική γκάφα

Σε επίπεδο ουσίας οι Δημοκρατικοί έδειξαν ότι ελίσσο­νται ανά πάσα στιγμή για να μη χάσουν κανένα κομμάτι των ψηφοφόρων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις οι Ρεπουμπλικανοί εντόπισαν ότι από το πρόγραμμα του Ομπάμα είχαν ξεχάσει τον… θεό και την Ιερουσαλήμ, το συνέ­δριο των Δημοκρατικών έσπευσε διά βοής να επαναφέρει τη διατύπωση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας του Ισρα­ήλ», αλλά και την αναφορά σε όσους «είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους έδωσε ο θεός».

Έτσι εξασφαλίστηκε η υποστήριξη του ισχυρού εβραϊ­κού λόμπι, αλλά και των Αμερικανών που πιστεύουν στο διαχρονικό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»…

Το επιτελείο του Ομπάμα δουλεύει σκληρά για να βρει έστω και τώρα τα στοιχεία που θα κάνουν την καθοριστι­κή μεσαία τάξη να κλίνει οριστικά υπέρ του. Αυτή η τάξη έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση, αλλά ταυτόχρονα είναι εκείνη η οποία δίνει τον τόνο για τις προσλήψεις και τις επενδύσεις για να ανα­κάμψει η οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι αναλυτές επιμένουν ότι ο Ομπάμα πρέ­πει να τολμήσει να βάλει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του.

Ο γνωστός καθηγητής Γκαλμπρέιθ σε σκληρό άρθρο του στρέφεται ενάντια στους οικονομολόγους που περιβάλλουν τον Αμερικανό πρόεδρο, τονί­ζοντας ότι υποτίμησαν την κρίση και νόμιζαν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με ευχές. Ο ίδιος εναποθέτει τις ελπίδες του στην «απαράμιλλη ευφυΐα και το ρη­τορικό ταλέντο» του Ομπάμα, εφόσον ο αντίπαλός του είναι «απλώς ένας αγροίκος»!…

 

Ο μεγάλος φόβος

Ένας από τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να κρίνουν την αναμέτρηση είναι οι διεθνείς εξελίξεις. Ο μεγάλος φόβος του Ομπάμα είναι μήπως τις λίγες εβδομάδες που απομένουν επιχειρήσει το Ισραήλ το πλήγμα του κατά του Ιράν και ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38