search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:26
MENU CLOSE

Βαρύτατες ποινικές διώξεις στους 4 διακινητές μεταναστών που συνελήφθησαν ανοικτά της Χάλκης

28.08.2020 14:55
Βαρύτατες ποινικές διώξεις στους 4 διακινητές μεταναστών που συνελήφθησαν ανοικτά της Χάλκης   - Media

 

Ποινικές διώξεις για πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα, ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκόλυνση εισόδου σε ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσοτέρους από κοινού και κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα, άσκησε χθες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, στους 4 διακινητές που συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου της 25ης Αυγούστου 2020 σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Καρπάθου κοντά στην Χάλκη.

Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν 26χρονο Αιγύπτιο, έναν 29χρονο Παλαιστίνιο και δύο Ιρακινούς ηλικίας 48 και 41 ετών.Πιο συγκεκριμένα, απογευματινές ώρες της 25ης Αυγούστου 2020, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε από το Ενιαίο
Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για σκάφος το οποίο βρίσκεται σε δυσχερή θέση σε
ευρύτερη προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα σκάφος του λιμενικού απέπλευσε στην περιοχή ενώ παράλληλα άλλο σκάφος απέπλευσε προς τη νήσο Χάλκη για παραλαβή
δύτη και συνέχισε την πορεία του προς την ίδια περιοχή.

Επίσης έσπευσαν για παροχή συνδρομής το Ε/Γ-Δ/Ρ «ΦΑΙΔΩΝ» και το Ε/Γ-Δ/Ρ «ΣΕΜΠΕΚΟ II» επί του οποίου επέβαιναν τρία στελέχη του λιμενικού σταθμού Χάλκης.

Περί ώρα 20:50 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης τα σκάφη του λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο σκάφος, λευκού χρώματος, μήκους περίπου 20μ. με διακριτική ονομασία «SEA POWER» (α.λ.σ). 

Το σκάφος παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν ικανός αριθμός ατόμων στην θάλασσα, χωρίς να φέρουν σωσίβιο.

Στην περιοχή είχαν σπεύσει επίσης ελικόπτερο «SUPER PUMA», το ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και εμπορικά πλοία για συνδρομή και περισυλλογή των ατόμων που βρίσκονταν στην θάλασσα.

Συνολικά περισυλέγησαν 76 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στον λιμένα της Καμείρου Σκάλας και ακολούθως επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα όπου και υποβλήθηκαν σε υγειονομικό έλεγχο για κορωνοϊό από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και παραμένουν υπό φύλαξη.

Επιπρόσθετα, το ελικόπτερο μετέφερε άλλους πέντε διασωθέντες στην Κάρπαθο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν το πρωί της 27ης Αυγούστου 2020 στη Ρόδο. Από μαρτυρικές καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι στο εν λόγω σκάφος επέβαιναν παράτυποι μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν από τα έναντι τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, διασχίζοντας την ελληνική επικράτεια. Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στα άτομα που διασώθηκαν, οι κατηγορούμενοι ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού με διακριτούς ρόλους ο καθένας και μερίμνησαν για την μεταφορά τους και την διακυβέρνηση του σκάφους. Επιπρόσθετα, από διασωθείσα, κατατέθηκε ότι κατά τη διάρκεια που ευρίσκονταν μέσα στη θάλασσα ο σύζυγός της ηλικίας 35 ετών και το 4χρονο παιδί της δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό έτερων αγνοουμένων συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι οι λιμενικοί επικοινώνησαν με τις τουρκικές αρχές για να διαπιστωθεί εάν οι αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους 19 διασωθέντες που μεταφέρθηκαν σε ακτή της Τουρκίας από ακταιωρό, ωστόσο έλαβαν αρνητική απάντηση. Από τους διασωθέντες 43 είναι άντρες, 21 γυναίκες και 13 παιδιά εκ των οποίων 8 αγόρια και 5 κορίτσια. 

Σχετικά με τις υπηκοότητες τους 9 είναι από την Αίγυπτο, 12 από τη Σομαλία, 13 από το Ιράκ, 1 από την Παλαιστίνη, 7 από την Τουρκία, 8 από το Ιράν και 27 από την Συρία.

Σημειώνεται ότι και οι 4 κατηγορούμενοι άσκησαν το δικαίωμα της σιωπής και δήλωσαν ότι θα απολογηθούν στο δικαστήριο.

Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους διορίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Παναγιώτα Καραμάριου, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Στέφανος Καψάλης και Αγγέλα Καρακατσάνη. Θα απολογηθούν το πρωί της προσεχούς Δευτέρας.

 Πηγή.dimokratiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:26