search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Η διατροφική συνήθεια που απειλεί την καρδιά

09.09.2020 05:46
Η διατροφική συνήθεια που απειλεί την καρδιά  - Media

 

Αν προτιμάτε το καλοψημένο κρέας μαγειρεμένο σε δυνατή φωτιά, ίσως έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσετε. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε κατά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος για το καλό της υγείας σας

Έντονη γεύση ή υγεία; Όταν το δίλημμα αφορά το κρέας, τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Gyeongsang της Νοτίου Κορέας και δημοσιεύτηκε στο Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου σε υψηλή θερμοκρασία κόκκινου κρέατος συνοδεύτηκε από αύξηση μιας πρωτεϊνικής ένωσης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. καθώς επίσης να επιφέρει επιπλοκές σε περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων δύο διαφορετικών διατροφικών μοντέλων -ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και ένα πλούσιο σε τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και λευκό κρέας μαγειρεμένο στον ατμό, βραστό ή σε χαμηλή φωτιά- σε σχέση με την παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Όπως εξήγησε ο Δρ. Permal Deo από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, τα AGEs αποτελούν ενώσεις που παράγονται όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα ή το τηγάνι, και οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα επηρεάζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψή τους έως και 25%, με τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσής τους να οδηγούν στη σκλήρυνση των αγγείων και του μυοκαρδίου, στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενδείξεις εκφυλιστικής νόσου.

Πράγματι, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως η πλούσια σε κόκκινο κρέας διατροφή αύξησε σημαντικά τα επίπεδα AGEs. Μολονότι υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς τα AGEs σχετίζονται με τις χρόνιες παθήσεις, η έρευνα παρέχει σημαντικές διατροφικές πληροφορίες για ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους.

Όπως το διατύπωσε ο Δρ Peter Clifton από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, «εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή τουλάχιστον να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο μαγειρέματός του».

Πηγή: ygeiamou

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50