search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:42
MENU CLOSE

Τήνος-Σέριφος: Αναίτια θεωρούν τη «στοχοποίησή» τους από τη Βρετανία

09.09.2020 10:56
Τήνος-Σέριφος: Αναίτια θεωρούν τη «στοχοποίησή» τους από τη Βρετανία - Media

 

Ερωτήματα, αλλά και παράπονα φέρνει σε Σερίφο και Τήνο η απόφαση της Βρετανίας να τοποθετηθούν σε «κόκκινη λίστα» μαζί με άλλα πέντε ελληνικά νησιά.

Η καραντίνα των 14 ημερών που επιβάλλει η Βρετανία από την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 4:00 τα ξημερώματα, στους πολίτες της που επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά (Κρήτη, Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο) έχει προκαλέσει αναταραχή στους τοπικούς άρχοντες των παραπάνω νησιών.

Ειδικά σε Σέριφο και Τήνο, θεωρούν ότι βρέθηκαν εντελώς αναίτια σε αυτή την «κόκκινη λίστα» και μάλιστα πάνω στην ώρα που είχαν ανέλπιστα κερδίσει το τουριστικό στοίχημα του φετινού καλοκαιριού.

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, εξέφρασε στο Sputnik τον έντονο προβληματισμό του για αυτή την εξέλιξη.

«Στην ουσία πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια. Εμείς είχαμε ελάχιστα κρούσματα και κανένα περιοριστικό μέτρο όπως συνέβη, για παράδειγμα, σε Πάρο και Πόρο. Οι δε Βρετανοί που μας επισκέφτηκαν ήταν ελάχιστοι – δεν έχουμε καν απευθείας πτήσεις» δήλωσε.

«Για όλα τα παραπάνω, ζήτησα εγγράφως από το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας να μας ενημερώσει με ποια δεδομένα και για ποιο λόγο μπήκαμε σε αυτή τη λίστα, για να ξέρουμε πώς να κινηθούμε, αλλά κι αν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Να πω βέβαια εδώ ότι ούτε η ίδια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γνώριζε κάτι για την καραντίνα που μας επεβλήθη» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρεβίνθης μιλάει για τις συνέπειες της βρετανικής απόφασης:

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η απόφαση μας πλήττει. Όπως με ενημέρωσαν σήμερα (σ.σ. χτες, Τρίτη) εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ακυρώνονται ήδη κρατήσεις. Την ίδια στιγμή άρχισε να καλλιεργείται ο φόβος στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους δυνητικούς επισκέπτες της Σερίφου. Το πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή διπλό: κοινωνικό και οικονομικό. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό πρόκειται για ταξιδιώτες, κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι, που μας έρχονται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τώρα πιθανότατα δεν θα έρθουν».

Ο δήμαρχος του νησιού αφήνει αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ. «Δρουν μόνοι τους κι αυτό είναι κακό» λέει ο κ. Ρεβίνθης και προσθέτει:

«Αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ που είμαι δήμαρχος είμαι παράλληλα και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για το νησί, δεν είναι δυνατόν να έχω ελλιπή ενημέρωση και να είμαι στο σκοτάδι».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από 20 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου ο τουρισμός στο νησί έδωσε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πολύ καλά αποτελέσματα. Όπως λέει ο ίδιος: «Ήταν κυρίως εσωτερικός τουρισμός. Είχαμε κάνει μια πολύ δυνατή τουριστική καμπάνια με τίτλο “Θα μείνει μεταξύ μας”, μια πολύ έξυπνη καμπάνια θεωρώ. H σεζόν πήγε ανέλπιστα καλά δεδομένων των αναλογιών».

Λανθασμένα στοχοποιημένοι αισθάνονται και οι Τήνιοι

Η Καραγιώργα Γεωργία, ιδιοκτήτρια μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου στην Τήνο, μίλησε με τη σειρά της στο Sputnik, ούσα εμφανώς φορτισμένη.

Όπως μας εξήγησε, οι Τήνιοι νιώθουν ότι στοχοποιήθηκαν άδικα.

«Οι Βρετανοί που ήρθαν στο νησί μας ήταν ελάχιστοι. Το ότι κάποιοι γυρνούσαν ενδεχομένως με τα σκάφη ανάμεσα στις Κυκλάδες δεν άλλαξε την καλή μας εικόνα σε όλα τα επίπεδα» λέει και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή, ζήτημα να βρίσκονται 10 Βρετανοί στο νησί. Οι ξένοι μας τουρίστες ήταν κατά βάση από Γερμανία και Ελβετία και πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτια στην Τήνο».

«Τουριστικά πήγαμε πολύ καλά, αλλά ο τουρισμός στη συντριπτική του πλειονότητα ήταν εσωτερικός. Ήταν πράγματι από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις για εμάς. Οι επισκέπτες μας ήταν Έλληνες, νέοι και πολύ… φρόνιμοι όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, για την κα Καραγιώργα, αλλά και για τους Τήνιους γενικώς, η απόφαση της Βρετανίας είναι άδικη κι αναίτια.

Σύμφωνα πάντως με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), τον οποίο ρωτήσαμε γι’ αυτή την απόφαση και τις αιτίες της, ο ίδιος μας είπε ότι η βρετανική αγορά είναι μια μεγάλη αγορά με πολλούς ταξιδιώτες και είναι λογικό τα εσωτερικά προβλήματα που εμφανίζονται σε μια τέτοια αγορά να καθρεφτίζονται στα μέρη στα οποία αυτοί οι ταξιδιώτες έχουν έντονη παρουσία. Ο ίδιος θεωρεί ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μέθοδο ελέγχου που θέλει να έχει η βρετανική κυβέρνηση και για μια προσπάθεια να συνετίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και τους πιο ανυπάκουους ταξιδιώτες της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39