search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:19
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση: Η δύσκολη εκτόνωση της κρίσης και οι παγίδες στα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2142
10-9-2020
10.09.2020 03:00
turk_brother.jpg

 

Ο Νοέμβριος, μήνας κατά τον οποίο θα κριθεί η αλλαγή ή όχι της αμερικανικής διοίκησης, θεωρείται ορόσημο και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Μέχρι τότε οι δύο χώρες θα έχουν καθίσει στο τραπέζι ενός διαλόγου ο οποίος θα έχει πυροδοτηθεί είτε ύστερα από κάποιου είδους θερμή στρατιωτική αντιπαράθεση είτε ύστερα από την επιτυχή διπλωματική πίεση των διαμεσολαβούντων.

Οι τρέχουσες διπλωματικές διαβουλεύσεις, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές δύο συμπληρωματικές προσπάθειες, οι οποίες προωθούνται κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει στην Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

● Η πρώτη έχει στόχο την επανεκκίνηση του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος έχει «προίκα» την υποδομή των 60 γύρων συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

● Η δεύτερη επιχειρεί να δρομολογήσει τη σύγκληση μιας συνδιάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για τη διανομή των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Κόκκινες γραμμές

Όσο «τρέχουν» οι εν λόγω διπλωματικές διαβουλεύσεις οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, δηλώνουν και οι δύο ότι είναι διατεθειμένες να συνομιλήσουν για να αναζητήσουν ειρηνική διέξοδο και λύσεις, ωστόσο η κάθε χώρα από την πλευρά της προχωρά σε κινήσεις και υπογραμμίζει τις «κόκκινες γραμμές της».

1. Η Ελλάδα:

● Ξεκαθαρίζει με επανειλημμένες κυβερνητικές τοποθετήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε καμία συνομιλία όσο τα τουρκικά ερευνητικά πλέουν σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων.

● Επιχειρεί να μετουσιώσει την τρέχουσα, κοινή με το Παρίσι θεώρηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο σε απτή ελληνογαλλική δεσμευτική στρατιωτική συμμαχία, η οποία θα περιλαμβάνει άμεσο εξοπλιστικό εφοδιασμό και συνδρομή στο πεδίο στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία.

2. Η Τουρκία:

● Επεκτείνει τον χώρο ερευνών σε περιοχές που αγγίζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Καστελλόριζο.

● Επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν (ή έχουν περιορισμένα) δικαιώματα σε ΑΟΖ.

● Υπογραμμίζει την ετοιμότητά της να επιβάλει με την ισχύ των όπλων της τις θέσεις της εις βάρος της Ελλάδας και να αντιμετωπίσει όποιον (Γαλλία π.χ.) σπεύσει να τη βοηθήσει ή να την αξιοποιήσει…

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το «Π» από υψηλά ιστάμενες διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση:

1. Έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες αν δεν υπάρξει απομάκρυνση του «Oruc Reis».

2. Θεωρεί απίθανη την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας για σύγκληση πολυμερούς συνδιάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο καθώς εμφανίζονται ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως είναι το Κυπριακό, ακόμη και για το ποιος θα πάρει μέρος σ’ αυτήν.

3. Θεωρεί απίθανη την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε ορατό χρόνο, καθώς δεν υπάρχει καν συμφωνία σε επίπεδο κρατών της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο αυτές να επιβληθούν, άρα είναι απίθανο να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου.

4. Προετοιμάζεται για την εκκίνηση των διμερών ελληνοτουρκικών συνομιλιών – όποτε αυτές αρχίσουν – με τη στελέχωση της ομάδας υπό τον πρώην πρέσβη Αποστολίδη.

5. Επιχειρεί να βρει μια ισορροπία ως προς την ικανοποίηση των προμηθευτών ενόψει του αναμενόμενου νέου ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς Αμερική και Γερμανία αντιδρούν στην προτεραιότητα που φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η γαλλική πολεμική βιομηχανία. Επομένως αποτελεί σοβαρό ερώτημα το τι θα ανακοινωθεί σήμερα στην Κορσική από Μακρόν και Μητσοτάκη για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας.

Οι Αμερικανοί

Κάτι με το οποίο επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την περίπλοκη διπλωματική κατάσταση έχει να κάνει με την ασάφεια που εκπέμπει η Ουάσιγκτον, η οποία αποτυπώνεται στις θετικές προσεγγίσεις του Τραμπ υπέρ του Ερντογάν από τη μια και στις αποστάσεις από την τουρκική τακτική στην ανατολική Μεσόγειο που κρατάει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας, δεν βοηθά στη δημιουργία αξιόπιστης επαφής του Μεγάρου Μαξίμου με τα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να «καθοδηγείται» κατά κύριο λόγο από τις πολύ καλές επαφές που διαθέτει στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι μεγάλοι παίκτες (ακόμη και οι Γάλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις) βλέπουν τις εξελίξεις στην περιοχή, η πίεση για ειρηνική διέξοδο ασκείται κατά κύριο λόγο προς την Αθήνα, καθώς η γενική επωδός όλων είναι η έναρξη ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Ωστόσο το αντικείμενο αυτών των συνομιλιών είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον καθορισμό και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η συνέπεια και μεθοδικότητα της τουρκικής πλευράς έχει καταφέρει να εμπλουτίσει την ατζέντα με ζητήματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί ως αντικείμενο συζήτησης δίχως να πληρώσει ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος.

Όπως χαρακτηριστικά παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, η Τουρκία έχει καταφέρει με τις κινήσεις της τα τελευταία χρόνια να φέρει την Ελλάδα σε μια θέση ώστε να είναι υποχρεωμένη είτε να διαπραγματευτεί για τα πάντα (κυριαρχικά δικαιώματα) είτε να αναλάβει το ρίσκο και τις συνέπειες μια ένοπλης αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτήν ακριβώς την περίοδο η Άγκυρα θα κλιμακώσει την πίεση προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις πριν ανατείλει η πιθανότητα αλλαγής στην αμερικανική ηγεσία, η οποία ενδεχομένως δεν θα είναι το ίδιο κομψή έναντι στον Ερντογάν και τις κινήσεις του όσο ο Πρόεδρος Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προφανές ότι η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα λάθη και τις παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στη θέση του «ομήρου» της Άγκυρας και της μαριονέτας των μεγάλων φίλων και συμμάχων της, που την αξιοποιούν στο παιχνίδι ισχύος που παίζουν με την Τουρκία – στην πλάτη της Ελλάδας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:18