search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:18
MENU CLOSE

Ψάχνει οδό διαφυγής: Μέσω Γαλλίας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για αλλαγή ατζέντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2142
10-9-2020
10.09.2020 03:00
5140213-1.jpg

 

Με τον πιο παταγώδη τρόπο «έσκασε» η Μόρια στα χέρια της κυβέρνησης.  Eπιβεβαιώνοντας, έτσι, τους επικριτές του Μαξίμου για την έλλειψη σχεδιασμού σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης των δομών σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν ακόμα «πονοκέφαλο», ιδιαίτερα δυνατό, που έρχεται να προστεθεί στην κυβέρνηση, η οποία καλείται σε ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να δώσει λύσεις σε μια δομή ευαίσθητη, υπερπλήρη και ασταθή, για την οποία επελέγη το καθολικό lockdown, μια απόφαση που ήταν η «σπίθα» για καθολικές αντιδράσεις.

Στη δήλωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, κατά την πάγια τακτική του για το προσφυγικό, και εσχάτως με ό,τι έχει να κάνει με την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, επέλεξε να δώσει μια ευρωπαϊκή διάσταση στο ζήτημα, κάνοντας ξανά λόγο για ευρωπαϊκά σύνορα. «Ενημέρωσα σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοινώνοντας παράλληλα πως σήμερα, Πέμπτη, θα βρεθεί στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχει συνάντηση την Παρασκευή.

Ο Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, ανέφερε πως από τη Μόρια «έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές. Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να τονίσει την αποτρεπτικότητα που υπάρχει, ενώ οι «φωνές» για προβοκάτσια και για σκόπιμες φωτιές στη Μόρια είχαν πνιγεί από νωρίς (παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει πολλάκις για εργαλειοποίηση του προσφυγικού), με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση μιλά στη βάση της τεκμηρίωσης και ότι δεν προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα.

Κατά τραγική ειρωνεία η υπενθύμιση στην Ευρώπη του τι συμβαίνει στην «πίσω αυλή της» με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έρχεται σε μια περίοδο που η Αθήνα της ζητά να βγει μπροστά, θέλοντας να κάνει το ελληνοτουρκικό, ευρωτουρκικό ζήτημα. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στη Γαλλία σήμερα, Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των επτά μεσογειακών χωρών, ημέρα που λήγει η επταήμερη προθεσμία που έδωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δύο στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με απαντήσεις στο μονοσέλιδο non paper, ενδεχομένως να φέρει κάποια επιθυμητή εξέλιξη εν όψει και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μαζί του έναν κατάλογο προτάσεων για εξοπλισμούς από τη γαλλική αγορά, ενώ οι λεπτομέρειες για τον τρόπο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να περιλαμβάνονται στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, μαζί με αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ίδια ομιλία, πάντως, κατά έναν ακόμα παράδοξο τρόπο, θα περιλαμβάνονται και αναφορές στην οικονομική ανασφάλεια που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

Πολλά προβλήματα

Η συγκυρία δεν ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει το ρεύμα πολιτικής υπεροχής που του δίνουν τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και η εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Μόρια είναι ένα ζήτημα καθημερινότητας του πολίτη (που περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης), η ανατολική Μεσόγειος έχει θέσει πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα συρθεί σε έναν διάλογο κατά τον οποίο θα αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα (η ακραία πτέρυγα της Ν.Δ. περιμένει στη γωνία), ενώ η ύφεση 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα «ναι, αλλά δείτε ποιες άλλες χώρες ισχυρότερες από εμάς κατέγραψαν ακόμα μεγαλύτερη πτώση».

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η απογοητευτική (πέρα των προβλέψεων) τουριστική σεζόν και το… κοκκίνισμα της Ελλάδας από ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφουν οφείλεται και σε όσους έκαναν διακοπές στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σύνθετη και συνάμα εκρηκτική για την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που είναι θεωρητικά… φρέσκια, μια και ο ανασχηματισμός είναι πρόσφατος, όχι με αντικαταστάσεις και καραμπόλες, αλλά με διορθωτικές και ενισχυτικές κινήσεις. Με αυτή την ομάδα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει άμεσα λύσεις.

Η καθημερινότητα και η διαχείρισή της είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει, αναπόφευκτα, κάθε κυβέρνηση. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ήταν χθες σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονταν από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παράλληλα με τις ενέργειες για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, το πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Με Μακρόν για… γκολ

Οδό διαφυγής, λοιπόν, από τα πολλά, σοβαρά, συσσωρευμένα, άλυτα και πολλά από αυτά δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μοιάζει να αναζητά ο Μητσοτάκης μέσα από τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και την παρουσία του στην κουτσουρεμένη φετινή ΔΕΘ.

Προερχόμενος από ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα για την κυβέρνηση, όπου η πραγματικότητα της πανδημίας σε συνδυασμό με τα εθνικά ζητήματα αλλά και τα χάλια της Οικονομίας φέρνουν το Μαξίμου και κατ’ επέκταση το κυβερνητικό σχήμα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Κάτι που φάνηκε και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αμηχανία του, καλούμενος να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός αναζητά ένα… γκολ που θα του δώσει τη δυνατότητα να υπερβεί έστω και προσωρινά τα προβλήματα και να αλλάξει την ατζέντα, η οποία σήμερα εμφανώς φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση με Μακρόν, η οποία θα δώσει ανοιχτά το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον αγώνα που δίνει με την Τουρκία.

«Είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι να δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη. Δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (Alpha) αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Παράλληλα από τη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά είναι και αποφασισμένη να προχωρήσει με το πολιτικό – μεταρρυθμιστικό σχέδιό της.

«Εδώ και 14 μήνες η πολιτική μας άλλαξε, δεν σπαταλάμε πόρους αλόγιστα και ασυλλόγιστα. Θέλουμε κάθε χρήμα, είτε του Έλληνα φορολογούμενου είτε του Ευρωπαίου φορολογούμενου, να πιάνει τόπο. Περισσότερα θα είμαι σε θέση να εξαγγείλω στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου θα περιγράψω τον συγκεκριμένο προγραμματισμό των κυβερνητικών μέτρων για τους δύσκολους επόμενους έξι μήνες» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας.

«Στην απέναντι όχθη»

Μιλώντας ο Πέτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την παρουσία του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως «είμαστε σε μία φάση με μία βαθιά ύφεση φέτος, η οποία όμως είναι μέσα στο εύρος των εκτιμήσεών μας. Επομένως, ο αρχικός μας σχεδιασμός για ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και βραχυπρόθεσμα για όσους επλήγησαν από την κρίση, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, είναι ισχυρός και αυτό θα αποτυπωθεί στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτό «θα είναι ένα μεγάλο πακέτο. Θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα στήριξης του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την κρίση, προκειμένου να παραμείνει ο παραγωγικός ιστός στη θέση του. Έτσι ώστε να έχουμε μία δυναμική επανεκκίνηση μετά τον χειμώνα όταν – όπως ελπίζουμε – θα έχουμε αφήσει πίσω την υγειονομική κρίση. Είμαστε στο μέσον του ποταμού και με το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περάσουμε στην απέναντι όχθη».

Για την ώρα, πάντως, το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι αν το σχέδιο της κυβέρνησης αποδειχθεί ανεπαρκές, τότε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά και η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, πολλώ δε μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αποτέλεσε αιχμή του δόρατος της κριτικής της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον καιρό της Covid-19, το ζήτημα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Αναφερόμενος, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο θέμα της μάσκας στα σχολεία υποστήριξε στην τηλεόραση του Alpha ότι «δεν θα μπει στην τάξη κανένα παιδί που δεν θα φοράει μάσκα. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από την κυρία Κεραμέως και τους συναρμόδιους υπουργούς».

Τόνισε, μάλιστα, ο Πέτσας ότι η αναφορά του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χρήση μάσκας, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, λειτουργεί διαπαιδαγωγικά στην προστασία απέναντι στον κορωνοϊό. Η χρήση μάσκας προστατεύει σε έναν μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό, ώστε αυτό να είναι ένα μέρος της καθημερινότητας των παιδιών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:18