search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:56
MENU CLOSE

Επιστροφή στα γραφεία το 2021 – Ο κορωνοϊός παρατείνει την τηλεργασία για πολλούς ακόμη μήνες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2142
10-9-2020
15.09.2020 03:00
bab.jpg

 

Οι επαγγελματίες της τεχνολογίας και των οικονομικών καθυστερούν την επιστροφή των εργαζομένων τους στο γραφείο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, ενώ επικρατούν φόβοι για επανεμφάνιση του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ σημαντικοί εργοδότες στις ΗΠΑ έχουν αναβάλει τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με χιλιάδες υπαλλήλους και διευθυντές που ρωτήθηκαν σχετικά με τα σχέδια των εταιρειών τους για την εργασία από το σπίτι.
Το Blind, ένα ανώνυμο δίκτυο πιστοποιημένων επαγγελματιών με 3,6 εκατομμύρια χρήστες, άρχισε να διεξάγει μια έρευνα τον περασμένο μήνα για να εκτιμήσει εάν οι επαγγελματίες της τεχνολογίας και των οικονομικών είχαν κάποια εικόνα για το πότε οι εργοδότες τους θα τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι διάφορες εταιρείες ανέβαλαν τα σχέδια επιστροφής στην εργασία σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
● Το 33% έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.
● Το 21% χωρίς ημερομηνία προθεσμίας.
● Το 18% έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.
● Το 14% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021

Η επιστροφή στο γραφείο δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας και ευθύνης. Το κόστος και η παραγωγικότητα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον Eli Diament, ιδρυτή και διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας Azurite Consulting.
Η εταιρεία Azurite Consulting διεξήγαγε έρευνα πρόσφατα σε 3.500 στελέχη επιχειρήσεων και υπευθύνους, που αποκάλυψε ότι οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι όχι μόνο διστάζουν να επιστρέψουν στο γραφείο, αλλά νιώθουν ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται από απόσταση. «Επιπλέον οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διαπίστωσαν ότι θα απέδιδαν εξίσου αποτελεσματικά και μείωσαν το κόστος διατηρώντας την απομακρυσμένη εργασία» τόνισε.
«Στα αποτελέσματα της έρευνας βλέπουμε εταιρείες που παρέχουν στους υπαλλήλους τους προνόμια όταν εργάζονται από το σπίτι. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή είναι πιο προσιτή οικονομικά η παροχή εργασίας από το σπίτι παρά η υλοποίηση όλων των μέτρων κοινωνικής απόστασης εντός προσωπικού γραφείου. Οι εργοδότες θα πρέπει τελικά να λάβουν υπόψη τους ελέγχους θερμοκρασίας, την υγιεινή και το να παραμένουν οι άνθρωποι σε απόσταση 1,5 μέτρου» εξήγησε η Fiorella Riccobono, ειδική στις δημόσιες σχέσεις στο επαγγελματικό δίκτυο TeamBlind.
Η έρευνα της Azurite Consulting διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους σε γραφεία θα παραιτούνταν εάν τους ζητούσαν να επιστρέψουν πολύ σύντομα. Αυτό περιλαμβάνει το 26% των εργαζομένων και το 21% των διευθυντών.
Επιπλέον μόνο το 13% των διευθυντών και το 11% των εργαζομένων προτιμούν την επιστροφή σε πλήρη απασχόληση στο γραφείο. Ωστόσο, το 36% και το 42% αναμένουν ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί.
Η εν λόγω έρευνα έδειξε επίσης ότι το 37% των εργαζομένων ανέφεραν ότι έχουν καλύτερη ισορροπία τώρα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ το 29% διαφωνεί και το 54% των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 70% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για να πάνε στην εργασία δεν είναι ασφαλής.

Το μειωμένο κόστος
Η πανδημία της Covid-19, η οποία ανάγκασε εκατομμύρια υπαλλήλους να εργαστούν από το σπίτι, αποτέλεσε αφύπνιση για πολλούς εργοδότες, που ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί, πιο αφοσιωμένοι και πιο πιστοί χωρίς ποτέ να εμφανιστούν στο γραφείο.
Επιπλέον οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά χρημάτων χωρίς να τα ξοδεύουν στη λειτουργία ενός γραφείου. Για την προώθηση της ασφαλούς επιστροφής, οι υπάλληλοι γραφείου χρειάζονται μάσκες προσώπου και προϋποθέσεις καλύτερης υγιεινής πριν επιστρέψουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας Azurite δείχνουν ότι το 56% των ερωτηθέντων επιθυμεί να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες προσώπου και το 42% θέλει απολυμαντικά ή αντισηπτικά στα γραφεία τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 36% θέλει να μπορεί να μειωθεί ο συγχρωτισμός στο γραφείο ανά πάσα στιγμή και το 15% θέλει καθημερινά ελέγχους θερμοκρασίας, ενώ το 16% θέλει εβδομαδιαία τεστ για Covid-19.
«Η επιστροφή στο γραφείο έχει σίγουρα κάποιον παράγοντα κόστους» λένε οι ειδικοί. Η πλειονότητα, δηλαδή το 54% των εταιρειών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων. Ορισμένες από τις εταιρείες σχεδιάζουν μεγάλες μετεγκαταστάσεις γραφείων. Για παράδειγμα το 55% σχεδιάζει τουλάχιστον κάποια μετεγκατάσταση εργαζομένων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να διατηρούν την τηλεργασία για το άμεσο μέλλον και μερικές μπορεί κάλλιστα να το κάνουν μόνιμο τρόπο λειτουργίας.

Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις
Πολλές είναι οι εταιρείες που επανεξετάζουν τις απαιτήσεις τους στον χώρο εργασίας.
Μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα επιτυχημένο εμβόλιο κατά της Covid-19 και να διανεμηθεί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην ασφάλεια για την επιστροφή των υπαλλήλων στον χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με τον Charles King, κύριο αναλυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Pund-IT. 
Οι επιχειρήσεις που δεν παίρνουν προσεκτικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και μεγάλος αριθμός εργαζομένων τους κινδυνεύει να νοσήσει ενδεχομένως να κατηγορηθούν και να δεχθούν αγωγές ή μηνύσεις.
«Οι αποτελεσματικές προφυλάξεις θα απαιτήσουν χρόνο και χρήμα για τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση και είναι απαραίτητες αυτή την εποχή που πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί οικονομική πίεση» δήλωσε ο King.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόμενο οι οργανισμοί να επανεκτιμήσουν τις δραστηριότητές τους και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν υπαλλήλους, των οποίων τα καθήκοντα δεν απαιτούν να βρίσκονται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με ευέλικτες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν αυτές οι αλλαγές θα παραμείνουν μετά την υ
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:56