search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:14
MENU CLOSE

Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος

11.09.2020 12:17
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα - Media

 

Την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο ζητά με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος μεταβαίνει στο Αφγανιστάν με ενδιάμεση στάση στη Λευκωσία, αύριο Σάββατο, απηύθηνε έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στην περιοχή, και για ποιόν λόγο η επίσκεψη στην Κύπρο είναι σημαντική, ο Μάικ Πομπέο απάντησε πως είναι «τόσο σημαντικη, διότι  πρώτον, σχεδίαζα και στο παρελθόν να πάω εκεί και είχα αναβάλει το ταξίδι και πως τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σοβαρά».

Συγκεκριμένα: 

Πομπέο: Όταν έπρεπε να πάμε σε έναν άλλο προορισμό. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Και επομένως θα εργαστώ και για αυτό, να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες. 

Δημοσιογράφος: H μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο (waiver) ήταν «χτύπημα» για την Τουρκία. Εννοώ, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με το waiver αυτό. 

Πομπέο: Κοιτάξτε..

Δημοσιογράφος: Εννοώ, πού πηγαίνουν τα πράγματα με τον Ερντογάν σε αυτό το στάδιο; 

Πομπέο: Λοιπόν το waiver ερχόταν εδώ και καιρό. Εργαζόμασταν για αυτό κάποιο διάστημα. Συνάδει με την αμερικανική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν απλώς η σωστή στιγμή να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, διασφαλίσαμε ότι έχουμε λάβει υπόψη κάθε πιθανό κίνδυνο και κινηθήκαμε γρήγορα. Τέλος πάντων, πρέπει να φύγω. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11