26/01/2021 23:48:20

«Βόμβα» από το Facebook: Φεύγουμε από την Ευρώπη, αν...

«Βόμβα» από το Facebook: Φεύγουμε από την Ευρώπη, αν... - Media
 
Αποφασισμένο να αποσυρθεί από την Ευρώπη, σταματώντας τη λειτουργία της βασικής του εφσρμογής, αλλά και του Instagram εμφανίζεται το Facebook, λόγω νέων κανόνων της Ε.Ε. όσον αφορά στη χρήση και μεταφορά δεδομένων των χρηστών του από τη Γηραιά Ήπειρο στις ΗΠΑ.
 
Σε ένορκη κατάθεση της εταιρείας στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, το Facebook ανέφερε ότι αν του απαγορευτεί να μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών του από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, του είναι αδύνατον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους περίπου 410 εκατομμύρια χρήστες του στην Ε.Ε.
 
Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε άκυρη τη συμφωνία Privacy Shield, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ε.Ε., της Ελβετίας και των ΗΠΑ, και επί της ουσίας καθορίζει πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις δεδομένα χρηστών στην Ευρώπη μεταφέρονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ.
 
Μέχρι να συναφθεί νέα συμφωνία, έχουν διατηρηθεί κάποιες άλλες συμφωνίες, οι Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες, που επιτρέπουν το «πηγαιν'- έλα» των δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ, ώστε να αξιοποιούνται από τις εκεί εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.
 
Συγκεκριμένα, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες καλύπτουν την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών δεδομένων των διαφορών ΗΠΑ και Ε.Ε. στον τρόπο ελέγχου των δεδομένων αυτών.
 
Το Facebook στην ένορκη κατάθεσή του τονίζει ότι η απαγόρευση της μεταφοράς δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του και επί της ουσιάς το υποχρεώνει να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε χώρες-μέλη της Ένωσης, ενώ θεωρεί ότι του γίνεται διάκριση έναντι άλλων επιχειρήσεων.
 
Μένει να φανεί αν, τελικά, το Facebook θα πραγματοποιήσει την απειλή του ή αν θα βρεθεί μια άλλη λύση.
 
Πηγή: Yahoo!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.