search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14
MENU CLOSE

Ερχονται νέες επικουρικές… χαμηλού ή υψηλού ρίσκου – Οι νέες ανατροπές και ποιους θα αφορούν

24.09.2020 09:21
syntaxiouhos_2.jpg

 

Ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα είναι δημόσιο κεφάλαιοποιητικο δημιουργώντας ατομικό λογαριασμό για κάθε ασφαλισμένο προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, θα προβλέπει την δυνατότητα ένταξης εφόσον το επιθυμούν των εργαζομένων ως 35 ετών, ενώ θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νέοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την νομοθέτηση του νέου ταμείου. Οικειοθελώς θα μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που μέχρι σήμερα δεν καταβάλουν εισφορές και δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι ανάλογα με την ηλικία τους θα μπορούν να επιλέγουν ανά τριετία, τα «πακέτα» ασφαλιστικής κάλυψης υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου.

Ειδικότερα το νέο σύστημα αφορά μόνο στην επικουρική ασφάλιση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στις κύριες συντάξεις και στο εφάπαξ. Παράλληλα δεν θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι με βάση παλαιότερη ρύθμιση η αναπροσαρμογή του έχει -ούτως ή άλλως- συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής.

Στο νέο σύστημα, θα ενταχθούν: α) νέοι εργαζόμενοι, β) παλαιοί (εθελοντικά) και γ) ασφαλισμένοι σε κλάδους για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη για επικουρική ασφάλιση (εθελοντικά).

Κάθε ασφαλισμένος θα διαμορφώνει ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό και οι εισφορές του δεν θα κατευθύνονται για την καταβολή της σύνταξης των παλαιοτέρων εργαζομένων, ενώ οι εισφορές, στο τέλος του εργασιακού βίου θα χορηγούνται υπό την μορφή σύνταξης και όχι ως εφάπαξ παροχή.

Το σύστημα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.

Αναλυτικότερα με το νέο Επικουρικό, οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Τα ποσά θα επενδύονται σε επιλογές χαμηλού ή υψηλότερου ρίσκου, με στόχο την αύξηση της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου ο οποίος μίλησε σε φόρουμ με θέμα «Αξιόπιστο Σχέδιο για το ασφαλιστικό», που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, το «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για το Ασφαλιστικό» θα παρέχει εγγύηση για τους συνταξιούχους και τους παλαιούς εργαζόμενους και παράλληλα βεβαιότητα για τους νέους σχετικά με την απρόσκοπτη παροχή των επικουρικών συντάξεων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14