search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Αραχνιάζουν τα “σεντούκια” των τραπεζών

09.10.2009 11:12

Βουτιά σημείωσε τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των δανείων στη χώρα μας. Κι όλα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά ο μηδενισμός του κοντέρ θα αποτελέ­σει πραγματικότητα, στην περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί.

Βουτιά σημείωσε τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των δανείων στη χώρα μας. Κι όλα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά ο μηδενισμός του κοντέρ θα αποτελέ­σει πραγματικότητα, στην περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί.

Η στρόφιγγα των τραπεζών στη στεγαστική πίστη έχει κλείσει, αφού η καθαρή ροή στεγαστικών δανείων τον Αύγουστο ήταν μόλις 42 εκατ. ευρώ, από 329 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 498 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ μηδενική είναι η αύξηση που καταγράφουν τα υπόλοιπα στη βιομηχανία.

Ουσιαστικά δηλαδή εκταμιεύονται λιγότερα από τα μισά δάνεια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ όσο διαρκεί η αβεβαιότητα οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη των χορηγήσεων θα αργήσει.

Οι πρόωρες εκλογές αλλά και οι διακοπές του Αυγούστου επηρέασαν αρνητικά την αγορά, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά τις χορηγήσεις νέων δανείων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Φρενάρει η αγορά

Οι προβλέψεις των τραπεζών είναι ότι τα στεγαστικά κινήθηκαν πολύ πιο υποτονικά και τον Σεπτέμβριο. Αρκετοί παράγοντες του κλάδου επι­σημαίνουν ότι και η φετινή χρονιά θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, προδι­κάζοντας και την πορεία της αγοράς κατοικίας. Δεν είναι λίγοι οι μεσίτες, οι κατασκευαστές και οι σύμβουλοι ακινήτων που είναι απαισιόδοξοι για ανάκαμψη των αγοραπωλησιών.

Άλλοι πάλι σημειώνουν ότι η τόνωση της αγοράς θα επανέλθει το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και εκτι­μούν ότι στο σύνολο του έτους οι νέες εκταμιεύσεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, από 12,5 με 13 δισ. ευρώ το 2008, και υπολο­γίζουν ότι συνολικά θα χορηγηθούν 75.000 νέα στεγαστικά, από 120.000 νέα δάνεια που χορήγησαν πέρυσι.

Όχι βεβαίως ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στην ευρωζώνη. Στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό της αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, τον Αύγουστο, από 0,7% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ετήσια επέκταση των δανεί­ων προς μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στο 0,7%, από 1,6% τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ έχει δανείσει τους τελευταίους μήνες στις τράπεζες τεράστιες ποσότητες φθηνών κεφαλαίων, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» οι πιστώσεις προς τους πελάτες, παρά τις εκτιμήσεις αξιωματούχων ότι η αδύναμη ανά­πτυξη έχει πλήξει και τη ζήτηση για δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η προσφορά χρήματος επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο 2,5%, από 3,0% που ήταν τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνσή της στο 2,7%.

 

Ανασφάλεια και φόβος

Εν τω μεταξύ η γενικότερη αβεβαιό­τητα για αύξηση των επιτοκίων από το 2010 λειτουργεί αποτρεπτικά για τον δανεισμό. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η εργασιακή ανασφά­λεια και ο φόβος για αύξηση του ποσού των μηνιαίων δόσεων κάνουν πολλούς να αναθεωρούν τις αποφά­σεις τους.

Tην ίδια στιγμή, η διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη έχει κάνει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να παγώσουν τις όποιες κινήσεις.

Οι τράπεζες βλέποντας τη βουτιά στις νέες χορηγήσεις επιχειρούν να αναθερμάνουν την αγορά με προσφορές. Προχωρούν σε διευκο­λύνσεις προς τους πελάτες αλλά και χαμηλότερα επιτόκια. Μειώνουν τα σταθερά επιτόκια έως και κατά μία ολόκληρη μονάδα προκειμένου να ωθήσουν τους πελάτες τους στην ασφάλεια της σταθερής δόσης εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Με την ίδια λογική προτείνονται τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά οροφή στη δόση, ώστε οι πελάτες των τραπεζών να γνωρίζουν το ανώ­τατο όριο των χρημάτων που θα πλη­ρώσουν, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:15