search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:41
MENU CLOSE

Στη φθορά Μητσοτάκη στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2145
1-10-2020
01.10.2020 03:00
tsipras_8-2.jpg

 

Ανοίγει βήμα η Κουμουνδούρου με οικονομία, κορωνοϊό και Πρέσπες

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώνει διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ωστόσο αυτή η κλιμάκωση δεν καταλήγει στο αίτημα για εκλογές.

Πρόσφατα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να υλοποιήσει το πρόγραμμά του μέσα από «μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση, που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει να είναι». Επιπλέον, από το ίδιο βήμα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» (που λίγες μέρες μετά έμελλε να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα), όπως είχε κάνει και λίγες μέρες νωρίτερα στη Βουλή.

Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία το 2021, θεωρήθηκαν ευλόγως σημαντική κλιμάκωση, έμειναν όμως μετέωρα, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζήτησε εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά την επόμενη μέρα στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε το «χαρτί» της υπεύθυνης δύναμης και απάντησε πως «θα ήταν πολύ ανεύθυνο, στη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα, να ζητήσω εκλογές», θέλοντας ταυτόχρονα να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με τη στάση που είχε τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη, μπορεί να είχα ζητήσει ήδη».

Προφανώς, δεν είναι μόνο η πανδημία ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητά εκλογές αλλά και η πολύ μεγάλη ψαλίδα που εξακολουθεί να καταγράφεται δημοσκοπικά. Στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε τις δημοσκοπήσεις σε εκείνες που επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις τάσεις από τα πάνω και σε εκείνες που καταγράφουν τις τάσεις όπως διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δημοσκοπήσεις τις οποίες διαβάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή», που το προηγούμενο διάστημα κατέγραψαν τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από την κυβέρνηση λόγω του φόβου που προκάλεσε η πανδημία, «και σήμερα δείχνουν οι ίδιες αξιόπιστες μετρήσεις ότι τα νούμερα αυτά αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα». Άφησε να εννοηθεί δηλαδή ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα.

Βλέπουν αρχή κατήφορου

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δηλαδή μακριά από εκλογές, είναι μάλλον αναμενόμενο το γεγονός ότι δεν καταγράφεται κάποιο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά δημοσκοπικά όσο κι αν κάποια ποιοτικά δεδομένα αλλάζουν σταδιακά, έχοντας να καλύψει μεγάλο δρόμο για να φτάσει το εκλογικό του ποσοστό (32%), πολλώ δε μάλλον να φτάσει τον στόχο που έθεσε ο Τσίπρας, το 32% να γίνει 42%.

Από εκεί και πέρα στην Κουμουνδούρου εξετάζουν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και παρατηρούν τα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν σταδιακή έναρξη της κυβερνητικής φθοράς (το ενδιαφέρον της αυτές τις μέρες κέντρισε δημοσκόπηση της Pro Rata). Με δεδομένες τις προβλέψεις που κάνουν τα στελέχη της ηγετικής ομάδας για την οικονομία και την ύφεση, προσδοκούν ότι από δω και στο εξής η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά και να επιτείνεται ώς τις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς το κλίμα οικονομικής επιδείνωσης θα αποτυπώνεται όλο και περισσότερο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επιτάχυνση

Σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να πάρει την κοινωνία μαζί του, καθώς δείχνει να «πληρώνει» ακόμη τα λάθη της διακυβέρνησής του, αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να επιτείνει τη φθορά της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επικεντρωθεί σε μια τακτική φθοράς με αιχμή τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας (δημόσια νοσοκομεία, άνοιγμα σχολείων, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.), την κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα με αφορμή τον «Ιανό» και τα σφοδρά πλήγματα που δέχτηκαν περιοχές όπως η Καρδίτσα, αλλά και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στα ελληνοτουρκικά, ο Τσίπρας ενίοτε σηκώνει τους τόνους, αλλά η αντιπαράθεση είναι επιφανειακή, καθώς στρατηγικά υπάρχει συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία, με απώτερο στόχο τη Χάγη, η οποία σηματοδοτεί οδυνηρό για τα ελληνικά συμφέροντα συμβιβασμό.

Συσπείρωση αντί εσωστρέφειας

Ο στόχος της κυβερνητικής φθοράς αναδείχθηκε και επίσημα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Τρίτη. Εκεί αναφέρεται πως «το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, με την επισήμανση ότι αυτό «γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει τη δική μας πολιτική και κοινωνική εγρήγορση. Απαιτεί περαιτέρω προγραμματική επεξεργασία, πολιτική, κοινοβουλευτική και κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια». Εσωκομματικά, η σημασία που έχει για την ηγεσία η υπογράμμιση του στόχου είναι να υποδειχθεί ο πραγματικός αντίπαλος και η κομματική συσπείρωση γύρω από τον στόχο της φθοράς, που περαιτέρω σημαίνει εσωκομματική ανακωχή και «ενιαία έκφραση», όχι «φάλτσα» και παραφωνίες και όχι δημόσια «αντάρτικα». Αλλά και να κατευναστεί η όποια εσωκομματική γκρίνια, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση ή δεν κάνει αρκετά αριστερή αντιπολίτευση κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, απηχώντας αυτή την εσωκομματική κριτική, είχε υπονοήσει ότι η ηγεσία ακολουθεί τακτική «ώριμου φρούτου».

Στη σέντρα με Πρέσπες

Για να επανέλθουμε στην αντιπολιτευτική τακτική που φαίνεται να αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κύρωση συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που φαίνεται να γεννά μεγάλο εσωκομματικό ζήτημα στη Ν.Δ. σηκώθηκε στα ύψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η γκάφα του ΥΠΕΞ, το οποίο με ορθή επανάληψη αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής» στην κοινή δήλωση ΗΠΑ – Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο.

Η επικείμενη κύρωση των παραπάνω συμφωνιών πάγωσε μέχρι νεωτέρας υπό την απειλή διαρροών «γαλάζιων» βουλευτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην χάνει την ευκαιρία να αναδεικνύει το θέμα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για υποκρισία και πολιτική εξαπάτηση. Η Κουμουνδούρου, η οποία εξ αρχής αναδεικνύει την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αντίθεση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και κορώνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες που τα γεγονότα ήταν πυκνά γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών (από την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα και μετά) να εκθέσει τον πρωθυπουργό, τόσο στο εκλογικό του ακροατήριο όσο και στο στενό κομματικό ακροατήριο, αλλά και να ρίξει λάδι στη φωτιά της «γαλάζιας» εσωκομματικής φαγωμάρας για το ζήτημα.

Μετά την γκάφα του ΥΠΕΞ η Κουμουνδούρου επανήλθε επισημαίνοντας τη διχογνωμία μέσα στη Ν.Δ. («Ο κ. Πλεύρης ζητάει ευθύνες, ενώ για την κ. Μπακογιάννη η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει σταθερότητα στα Βαλκάνια»), με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να καταλήγει: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: ή θα φέρει άμεσα προς κύρωση τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή ή θα παραδεχτεί πως έχει χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα».

Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο τον αφήνουν τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, στοχεύει όχι μόνο στη φθορά της κυβέρνησης διά της κριτικής για οικονομία και πανδημία αλλά και στην εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:41