search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:11
MENU CLOSE

Το «αμαρτωλό» παρελθόν της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής – 4 αιματηρές επιθέσεις και μια δολοφονία (Photos/Video)

06.10.2020 18:00
mixaloliakos-xeiropedes.jpg

 

Το πρωτοφανές αντιφασιστικό ξέσπασμα λαού και νεολαίας που προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Ρουπακιά, η ανησυχία της τότε κυβέρνησης και του κυρίαρχου συστήματος πως θα προκληθεί ευρύτερη αναταραχή και η έντονη διαπάλη για την κυριαρχία στη δεξιά-ακροδεξιά πολυκατοικία, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά – ΝΔ στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, μετά τα δραματικά γεγονότα του Κερατσινίου.

Ωστόσο η συγκρότηση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. τη δεκαετία που μας πέρασε και η ανεξέλεγκτη δολοφονική, τρομοκρατική δράση τους απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες (με κορυφαίο τραγικό παράδειγμα τη δολοφονία Λουκμάν), συνδικαλιστές και αγωνιστές του εργατικού κινήματος, μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά και μέλη άλλων, εξωκοινοβουλευτικών αριστερών οργανώσεων, ομοφυλόφιλων και άλλων μελών της LGBTQI+ κοινότητας, έχει παρελθόν, και μάλιστα βουτηγμένο στο αίμα. 

1998: Η δολοφονική επίθεση κατά Κουσουρή

Στις 16 Ιουνίου 1998, Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπαρχηγό της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο («Περίανδρος»), επιτέθηκε σε τρία μέλη του ΝΑΡ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτυπώντας δολοφονικά με μανία στο κεφάλι τον Δημήτρη Κουσουρή, μέλος του ΚΣ της νΚΑ και αγωνιστή του φοιτητικού κινήματος, καθώς και τους δύο συντρόφους του.

 

Ο Περίανδρος 'καίει' τη Χρυσή Αυγή. Το πρώτο τάγμα εφόδου με τον  Παναγιώταρο, ο γενίτσαρος Ρουπακιάς και ο 'Κάτμαν' Μιχαλολιάκος - Κοινωνία  | News 24/7

Ο Νο2 τότε της Χ.Α. Ανδρουτσόπουλος δίπλα στον “Φύρερ” Μιχαλολιάκο

Η επίθεση μόνο τυχαία δεν ήταν. Τις προηγούμενες μέρες είχε διεξαχθεί «η μάχη των εξεταστικών», όπου το εκπαιδευτικό κίνημα αντιπαρατέθηκε στις δυνάμεις καταστολής όπου τα τρία θύματα συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα και μάλιστα ο Δ. Κουσουρής ήταν πρωταγωνιστική μορφή του φοιτητικού κινήματος της εποχής.

Η Μέρα που η Χρυσή Αυγή Έστειλε τον Δημήτρη Κουσουρή στην Εντατική

Ο Δημήτρης Κουσουρής βαριά χτυπημένος από τους Χρυσαυγίτες, σώθηκε τελευταία στιγμή από θάνατο

Οι τραμπούκοι της ΧΑ ως μακρύ όργανο ου κρατικού μηχανισμού θέλησε να τους το «ξεπληρώσει».

Η ιστορία συγκάλυψης των επίδοξων δολοφόνων, όπως τη βιώσαμε στη σύγχρονη εποχή με τον Ρουπακιά και τους υπολοίπους εκτυλίχθηκε κι εκείνη την περίοδο. Κι ας χτύπησαν οι επίδοξοι δολοφόνοι μέρα μεσημέρι έξω από τα δικαστήρια με ακάλυπτα πρόσωπα. Δεν συνελήφθη κανείς, με την ασφάλεια να διαρρέει πως ο «Περίανδρος» διέφυγε στη Βενεζουέλα, ενώ καταγγελίες μιλούσαν για… Ωρωπό. Τελικά, ο δράστης παραδόθηκε μόνος του στις 14 Σεπτεμβρίου 2005, για να καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας. Υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 1999-2003 ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Η ειδική ομάδα που συνέστησε για τη σύλληψη του Περίανδρου αδράνησε πλήρως λόγω εσωτερικού σαμποτάζ, όπως τουλάχιστον ανέφεραν απόρρητα έγγραφα της ασφάλειας τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του ‘99 (σύμφωνα με Τα Νέα).

2004: Έκθεση Κρατικής Ασφάλειας αποκαλύπτει πως μέλη της ΧΑ οπλοφορούν

Μια βαρυσήμαντη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που δημοσιεύτηκε στα Νέα, στις 17 Απριλίου 2004, αποκάλυπτε ότι «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη ΝΔ) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους», αναφέρεται. «Η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπ στο παρελθόν, στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους, κυρίως της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε εκδηλώσεις του «αριστερίστικου και αναρχικού χώρου» για να εμφανίζονται ως «αγανακτισμένοι» πολίτες και να προκαλούν επεισόδια».

Μέχρι το 2010, η Χρυσή Αυγή είναι μια σχετικά μικρή νεοναζιστική συμμορία που προσέφερε (με το αζημίωτο) διάφορες υπηρεσίες τρομοκράτησης σε τμήματα του κατεστημένου. Ωστόσο η έκρηξη της οικονομικής κρίσης, η επέλαση των μνημονίων και η δυναμική εμφάνιση στους δρόμους του ελληνικού λαού που αντιδρούσε στην πολιτική αυτή, άλλαξε ριζικά τον τρόπο που και η Χ.Α. ασκούσε «πολιτική». Μετά τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011), με σύμπραξη του μέχρι τότε «αντιμνημονιακού» Σαμαρά, του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος της Χρυσής Αυγής αναβαθμίζεται.

Ικόνιο Περάματος: Επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Ικόνιο Περάματος, στις 12 Ιουνίου 2012 αναδεικνύει τον βαθιά ρατσιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που είναι συστατικό στοιχείο της ναζιστικής ιδεολογίας.

Δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Άγριος ξυλοδαρμός αλιεργατών από την Άιγυπτο

Το σίγουρο είναι πως λίγες ώρες πριν τη δολοφονική ενέργεια, ο βουλευτής της, Γιάννης Λαγός, σε ομιλία του στην καφετέρια «Αίνιγμα» στο Πέραμα, είχε επί της ουσίας προαναγγείλει την επίθεση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων […] για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους […]. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Είχε προηγηθεί αναφορά στην «ανάγκη», κατά τον ίδιο, να γίνουν ενέργειες για να φύγουν όλοι οι αλλοδαποί και να δίνονται μεροκάματα μόνο σε Έλληνες.

Επίσης, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Μαΐου του 2012, σε ομιλία του ο Μιχαλολιάκος ανέφερε καταχειροκροτούμενος ότι «ελπίζουν ένας χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο για να στρέψουν το πολιτικό κλίμα. Έχουν χάσει τη μπάλα, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση (το ποσοστό μας) θα φτάσει 15% και 20%» — φανερώνοντας άθελά του την κλίμακα αξιών της ναζιστικής οργάνωσης και των ψηφοφόρων της.

Πέραμα: Δολοφονικό καρτέρι στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Η δολοφονική επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το βράδυ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 έμελε να αποκαλύψει τη σχέση… πάθους της Χρυσής Αυγής με εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος (ΝΕΖ). Όπως ανέλυσε στην αγόρευσή του ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, η ναζιστική οργάνωση είχε υιοθετήσει στο σύνολό τους τα αιτήματα των εργοδοτών της ΝΕΖ πολύ πριν τη δολοφονική επίθεση, προτάσσοντας τη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου, μετά βεβαίως από την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές της οργάνωσης στοχοποιούσαν συστηματικά τους εργατικούς αγώνες για την ανεργία στη Ζώνη, ζητώντας να μειωθεί το μεροκάματο για να επιστρέψουν τα πλοία στη ΝΕΖ. Ο Μιχάλαρος δήλωνε χαρακτηριστικά ότι τα πλοία «έχουν φύγει γιατί κάνανε απεργίες», ο Κυριτσόπουλος ότι «πρέπει να μειωθεί το ημερομίσθιο», ο Λαγός ότι «(οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) κάναν τρομακτικές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα», ο Παναγιώταρος ότι «το απόστημα (του ΠΑΜΕ) θα σπάσει», ο Κασιδιάρης ότι «η ΝΕΖ θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της ΧΑ».

Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα | JailGoldenDawn

Δολοφονική επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση

«Μαύρος Σεπτέμβρης» 2013: Εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η κορύφωση της δολοφονικής δράσης της Χ.Α. ήρθε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. «Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ προσπάθησαν να παρουσιάσουν λίγο-πολύ ως νομοτελειακά αδύνατη οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή επέμβασή τους –προκειμένου να αποτρέψουν την δολοφονία– παρ’ όλο που είχαν φτάσει στο σημείο 5 ολόκληρα λεπτά πριν», είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 η δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Χρύσα Παπαδοπούλου. Παράλληλα, από την τεχνική μελέτη του Forensic Architecture, την οποία το δικαστήριο ενσωμάτωσε στο κατηγορητήριο, προκύπτει ότι ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η οργανωμένη επίθεση του Τάγματος Εφόδου προς την παρέα του Φύσσα, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν μία στροφή γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, για την οποία δεν ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων, ενώ ψευδής ήταν και ο αριθμός των δυνάμεων της ΔΙΑΣ που οι αστυνομικοί διαβίβασαν ότι βρίσκεται στο σημείο. Πρακτικά, η επιτιθέμενη ομάδα των χρυσαυγιτών αισθανόταν τέτοια… άνεση από την παρουσία της ΕΛΑΣ, που ο Ρουπακιάς πέρασε ανάμεσα από δύο άνδρες της ΔΙΑΣ για να καταφέρει τη θανάσιμη μαχαιριά στον αντιφασίστα μουσικό.

Αλλά και όταν ο αιμόφυρτος Φύσσας υποδείκνυε τον άνθρωπο που τον μαχαίρωσε στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ο Ρουπακιάς ανενόχλητος μπήκε στο όχημά του και ετοιμαζόταν να φύγει από το σημείο της δολοφονίας. Εμποδίστηκε, την τελευταία στιγμή, από ένα περιπολικό, το πλήρωμα του οποίου εντόπισε το όργανο του εγκλήματος κρυμμένο στη ρόδα του αυτοκινήτου και του πέρασε χειροπέδες. Ακόμα και τότε, η άνεση του Ρουπακιά ήταν τέτοια που ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι ήταν ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας, ζητώντας τους να τον «καλύψουν». «Εγώ το έχω κάνει», αλλά «είμαι δικός σας, μην το πείτε πουθενά», είπε στους αστυνομικούς εντός του περιπολικού, λαμβάνοντας την απάντηση «δεν έχεις καμία σχέση με εμάς».

Για του λόγου το αληθές τον Οκτώβριο του 2013, λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα, η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν συγκροτούνται «πυρήνες» ή (αδιαφανείς) «φράξιες» ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην ΕΛΑΣ, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης»! Βεβαίως, σε «αιφνιδιαστικές έρευνες» συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες. Από τους αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της ΧΑ. Στα σπίτια πολλών από τους 22 συλληφθέντες βρέθηκαν όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Στις 10 Απριλίου 2014 η ίδια Διεύθυνση της ΕΛΑΣ παρέδωσε στους δικαστικούς που πραγματοποιούσαν την προανάκριση για τη ΧΑ πόρισμα όπου περιλαμβανόταν η δράση μερικών ακόμα αστυνομικών μελών ή φίλων της, μεταξύ αυτών του «βασανιστή της Πατησίων» (αξιωματικού στο ΑΤ Γαλατσίου), αλλά και ΕΚΑΜίτη αποσπασμένου στη φρουρά εφοπλιστή. Και πάλι, όμως, είναι φανερό πως εμφανίστηκαν οι πιο «καμένοι».

Μετά από όλα αυτά, τον Φεβρουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., Γιάννης Πανούσης δηλώνει το αμίμητο: «Αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής ή οποιασδήποτε ακραίας πολιτικής αντίληψης ή και θύλακες διαφθοράς, παρακαλώ να αυτοδιαλυθούν. Γιατί, εάν δεν αυτοδιαλυθούν, θα τους διαλύσω». Στα 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καμία οργανωμένη προσπάθεια αποφασιστικοποίησης της ΕΛΑΣ δεν έγινε. Θα «αυτοδιαλύθηκαν» οι θύλακες… Ή μήπως όχι;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09