search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12
MENU CLOSE

Νέο δικαστικό «όχι» στην παραγραφή για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

07.10.2020 15:08
Νέο δικαστικό «όχι» στην παραγραφή για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Media
 
Και τρίτο δικαστικό συμβούλιο, με άλλη σύνθεση δικαστών, έκρινε ως αντισυνταγματικό τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος οδηγούσε σε αμνήστευση μεγαλοτραπεζίτες και ταμίες των δύο κομμάτων για τα δάνεια που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
 
Πρόκειται για το νόμο που ορίζει την υποχρέωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών προκειμένου να συνεχιστούν οι ποινικές διαδικασίες σε όλες τις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις απιστίας στελεχών τους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.
 
«Είναι αντίθετος στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ» αναφέρει για τον εν λόγω νόμο της συγκεκαλυμμένης αμνηστίας το υπ. αριθμόν 2696/ 2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας.
 
Το Συμβούλιο διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση για τα αδίκημα της απιστίας για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 97 στελέχη τραπεζών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που αφορά επτά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν διατελέσει ως ταμίες των κομμάτων τους.
 
Και σε αυτό το δικαστικό βούλευμα, όπως και στα άλλα δύο που προηγήθηκαν, γίνεται λόγος για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων».Γι αυτό το λόγο οι δικαστές δεν έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Αγγελικής Τριανταφύλλου για παύση της ποινικής δίωξης που στηριζόταν στο γεγονός ότι οι τράπεζες αν και κλήθηκαν από τον ανακριτή δεν κατέθεσαν την απαραίτητη έγκληση.
 
Κατά την κρίση των τριών δικαστών του συμβουλίου «στην κρινόμενη περίπτωση η μη υποβολή δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας καθ΄ υποκατάσταση της έγκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2 του νόμου 4637/2019 εκ μέρους των τραπεζών Πειραιώς ,Εθνικής, Αττικής και Eurobank για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, ουδέν ουσιαστικής ή και δικονομικής φύσης κώλυμα εγείρει ως προς την κατ΄ουσίαν εξέταση της υπόθεσης.
 
Υπό την παραδοχή αυτή η υπό διερεύνηση ποινική δίωξη δεν άγεται σε οριστική παύση ένεκα έλλειψης έγκλησης ή και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας… ως εκ τούτου θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου η υπό κρίση ποινική δίωξη να διερευνηθεί κατ΄ ουσίαν».
 
Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 97 τραπεζικών στελεχών. Συγκεκριμένα είναι: 17 στελέχη από την Τράπεζα Αττικής, 16 Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, 8 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ,20 στελέχη της Marfin, 30 της Αγροτικής Τράπεζας, 6 της Eurobank.
 
Για ηθικοί αυτουργία ελέγχονται 7 κομματικοί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συνολική οφειλή και των δύο κομμάτων σε όλες τις τράπεζες ανέρχεται σε 428.398.734,26 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολική οφειλή για δάνεια σε όλες τις τράπεζες 203.141.793,56 ευρώ και η ΝΔ συνολική οφειλή για δάνεια σε όλες τις τράπεζες 225.256.940,70 ευρώ.
 
Πηγή: tvxs.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12