search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:50
MENU CLOSE

Σκληρή κριτική Γεννηματά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2147
15-10-2020
16.10.2020 03:00
fofi-3.jpg

 

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Φώφη Γεννηματά. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι και η Ευρώπη οφείλει στο συμβούλιο κορυφής, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη. 
Ιδιαίτερα ανήσυχη πάντως έδειξε η Γεννηματά καθώς, όπως είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο που δεν βρίσκεται στην ατζέντα υποβαθμίζεται το πρόβλημα και δίνει το μήνυμα σε όλους και προφανώς στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία για το πώς θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας». Υποστήριξε μάλιστα η Γεννηματά ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος. 

«Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα περάσει και θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά» δήλωσε η Γεννηματά. «Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι. Το ‘‘Oruc Reis’’ δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. 
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, είναι δικαίωμα κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το ‘‘Oruc Reis’’». 

«Καρφιά» για Μητσοτάκη 

Ιδιαίτερα αιχμηρή πάντως στάθηκε η Γεννηματά στην κριτική της απέναντι στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «είναι ακόμα στη συζήτηση ότι θα υποστούν κάποιες κυρώσεις. Ποιες κυρώσεις, πότε, αφού περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια; Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχωρητικότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπεί η διέλευση του ‘‘Oruc Reis’’ από τα 12 ναυτικά μίλια. Θα είναι μεγάλη ήττα για την πατρίδα μας, για τις νέες γενιές, αν επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να συμβεί αυτό». 
Με καυστικό μάλιστα τρόπο η Γεννηματά σχολίασε πως είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το «Oruc Reis» ξεκινούσε «τη νέα ακόμα πιο προκλητική του έξοδο, οι Έλληνες πολίτες διάβαζαν συνέντευξη του πρωθυπουργού που διαφήμιζε πανευτυχής και αισιόδοξος ότι ξεκινούν πάλι οι διερευνητικές. Σε ποιον κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω του;». Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εφησυχάσει ότι όλα είχαν τακτοποιηθεί την ώρα που ο Ερντογάν προχωρούσε σε κίνηση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας». 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:50