search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:30
MENU CLOSE

Αrt Athina Virtual: Ο σημαντικός εικαστικός θεσμός διαθέσιμος διαδικτυακά (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2147
15-10-2020
18.10.2020 03:00
pinakas-1.jpg

 

Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η Art Athina σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2020, υποσχόμενη στο φιλότεχνο κοινό μια ξεχωριστή εμπειρία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» δωρεάν, μέσα από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους, σε περισσότερες από πενήντα πέντε γκαλερί τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα τους.

Η περιήγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η οποία θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Δεν θα λείψουν, φυσικά, οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν την Art Athina όπως τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video καθώς και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Η Art Athina 2020 είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να παρουσιαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο, ωστόσο, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της πανδημίας της Covid-19 επέβαλαν τη ματαίωσή της. Η μεταφορά, όμως, του ετήσιου εικαστικού θεσμού σε ψηφιακό περιβάλλον θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να μην χάσει την επαφή του με την εικαστική δημιουργία.

Στο πλαίσιο της Αrt Athina Virtual διοργανώνεται η Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης, η οποία ξεκίνησε στις 13 και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Στη διάρκειά της, οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Αrt Athina Virtual

Viewing Rooms

Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσω μιας εύχρηστης πλατφόρμας, η οποία θα τους δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η εν λόγω πλατφόρμα θα υποστηρίζει, επίσης, την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Projects

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συμμετέχουν οι: Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis και Vernon Gardens.

Talks

Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν τη δική τους πλατφόρμα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες που θα έχουν επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς. Μεταξύ άλλων, στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από τη νέα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της ενότητας Talks θα παρουσιαστεί και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο, απευθυνόμενο σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, έχει ως στόχο να πληροφορήσει, να εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina Σταματία Δημητρακοπούλου και υλοποιείται για τρίτη χρονιά φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Performance

Υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα Performance της Αrt Athina Virtual με τίτλο «Ενδείξεις εγγύτητας» φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό – μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ – συμμετέχουν με έργα τους, καλύπτοντας χρονικό εύρος 21 ετών.

Video

Το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου και προέρχεται, περιλαμβάνοντας βίντεο καλλιτεχνών – μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας. Επιλεγμένα σε συνεργασία με φορείς και συλλογές όπως οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, η Polyeco contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και χώρους, όπως oι Enterprise projects είναι υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual

Με σαφείς αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειές της στην καθημερινότητά μας θα είναι η φετινή οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual. Συγκεκριμένα, κάθε χαρακτήρας της νέας γραμματοσειράς αποτελείται από στοιχεία που δεν εφάπτονται, αναδεικνύοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται για την ασφάλεια όλων μας, λόγω της πανδημίας.

Όπως, λοιπόν, καλούμαστε να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε άμεση επαφή, έτσι και τα στοιχεία που αποτελούν κάθε γράμμα δεν ακουμπούν το ένα στο άλλο επιχειρώντας, ωστόσο, να σχηματίσουν τη σωστή εικόνα, έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμο το κείμενο.

Ανάμεσα στις λέξεις εμφανίζονται σχέδια με κόκκινο χρώμα τα οποία με χιουμοριστική διάθεση αποτυπώνουν καταστάσεις που όλοι βιώσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, φιλοδοξώντας να προσδώσουν σε όλη αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε μια νότα αισιοδοξίας.

Τον σχεδιασμό υπογράφουν για ακόμη μία χρονιά οι σταθεροί συνεργάτες της Αrt Athina, οι G Design Studio.

INFO

Έως 31.10.2020

Πληροφορίες / Κρατήσεις:www.aavirtual.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24