search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:14
MENU CLOSE

Παραλήρημα Ερντογάν: Ναζί ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες – Καλεί σε μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

26.10.2020 13:35
Αγωνία Ερντογάν για την οικονομία της Τουρκίας: Θα σπάσουμε το «τρίγωνο του διαβόλου» - Media

 

Οξύνει ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις κατά της Γαλλίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σήμερα προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην αναπτυσσόμενη ισλαμοφοβία, επιδιώκει την «πατρότητα» των απανταχού μουσουλμάνων, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως αυτός ο οποίος μάχεται για τα δικαιώματά τους. «Ειδικά στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ μεταδίδεται στις κοινωνίες σαν πανδημία. Σχολεία, επιχειρήσεις ιδιοκτησίας μουσουλμάνων γίνονται στόχοι φασιστικών επιθέσεων από ρατσιστές σχεδόν καθημερινά. Όπως λένε μην αγοράζετε τουρκικά προϊόντα στη Γαλλία, ζητώ κι εγώ από το έθνος μου, να μην αγοράζει γαλλικά προϊόντα.Δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην ακούμε για επίθεση σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με με τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, πως πλέον η κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας έχει περάσει σε προσωπικό επίπεδο με τον Τούρκο πρόεδρο να καταφέρεται ενάντια στον Εμάνουελ Μακρόν – με αφορμή και τις γελοιογραφίες του περιοδικού Charlie Hebdο σε δημόσια κτίρια – καλώντας τον να επισκεφτεί ψυχίατρο. 

H Γαλλία επίσης έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα. 

H αναφορά Ερντογάν στη Μέρκελ

Ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε ονομαστικά στην Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία επί γερμανικής προεδρίας ακολουθεί πολιτική κατευνασμού του, αναφέροντας: «Ρωτάω την Μέρκελ από εδώ: έχετε θρησκευτική ελευθερία; Τότε πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί να επιτίθενται σε τζαμί  στη διάρκεια της πρωϊνής προσευχής; Εχετε ακούσει κάτι παρόμοιο να γίνεται στην Τουρκία; Εμείς έχουμε απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αυτοί όχι. Ως πρόεδρος μιας χώρας της οποίας 6 εκατομμύρια πολίτες ζουν στην Ευρώπη, το βρίσκω χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα εάν κάνουν τους μουσουλμάνους εχθρούς τους.Οι ηγέτες της ηθικής στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμίσουν τα τείχη του φόβου και να αρχίσουν τον διάλογο. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να βάλουν τέλος στην εκστρατεία μίσους του Γάλλου προέδρου Μακρόν».

Χλιαρές οι απαντήσεις από Βερολίνο

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:12