search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:09
MENU CLOSE

«Πυρά» Ξανθού προς την κυβέρνηση για ΕΣΥ και τεστ

06.11.2020 15:39
«Πυρά» Ξανθού προς την κυβέρνηση για ΕΣΥ και τεστ - Media

 

Κριτική στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης άσκησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία του κορωνοϊού και τις κυβερνητικέςμ ευθύνες για το νέο lockdown.

Η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο τι κληροδότησε στην ΝΔ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο Α. Ξανθός υποστήριξε ότι «η σημαντική παρακαταθήκη που αφήσαμε ήταν καταρχήν ότι δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε το σύστημα υγείας όρθιο, διασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των ανθρώπων και βεβαίως επενδύσαμε σε κρίσιμους κρίκους και στο πεδίο των ΜΕΘ.

Θυμίζω ότι παραλάβαμε 438 ΜΕΘ και τις φτάσαμε στις 560. Προσθέσαμε δηλαδή 120 κρεβάτια Εντατικής σε μια περίοδο που και δυσκολία δημοσιονομική υπήρχε τεράστια, αλλά δεν υπήρχε πανδημία.
 
Εδώ πραγματικά είναι προσβλητικό να μιλάει η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό, όταν η ίδια παρότι λέει ότι παρέλαβε ένα πολύ χαμηλό αριθμό κλινών, που όντως διαχρονικά η χώρα μας υστερούσε σε σχέση με τους μέρους όρους της Ευρώπης, από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον Μάρτιο που μας ήρθε ο κορωνοϊός δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι παραπάνω ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας».
 
Προσέθεσε, δε, ότι «όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε κατ’ επανάληψη πει ότι καταφέραμε μέσα στο ίδιο δύσκολο περιβάλλον να γίνουν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και να έχουμε δρομολογήσει με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με εγκρίσεις δηλαδή προκήρυξης, κάποιες από αυτές μάλιστα τις πάγωσε έσπευσε να τις παγώσει η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε, άλλες 3.500. Συν ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμβασιούχων παντός τύπου και επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ και τα λοιπά.
 
Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη την προηγούμενη περίοδο και απαντώ και στο σχόλιο του αν η παρέμβαση που έχει κάνει η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, προφανώς δεν είναι ικανοποιητική. Γι’ αυτό και σήμερα πιέζεται το σύστημα υγείας, γι’ αυτό και τα κρεβάτια των Εντατικών δεν επαρκούν, γι’ αυτό και διαβάζω σήμερα ότι στη Θεσσαλονίκη πλέον κάθε καινούργιο περιστατικό μη Covid που θέλει εντατική νοσηλεία διακομίζεται στον ιδιωτικό τομέα, διότι έχουν γεμίσει τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
 

Το ζήτημα με τα τεστ

Συμπλήρωσε, επίσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ότι «σε ένα αποδιοργανωμένο τοπίο, όπου είχαν κλείσει δομές, είχαν φύγει μαζικά 2.500 ειδικευμένοι γιατροί το ’14 καταφέραμε σιγά – σιγά να το ξαναστήσουμε στα πόδια του και να προσθέσουμε 127 νέες δημόσιες δομές στις τοπικές μονάδες υγείας με 1.150 υγειονομικούς. Να πω για την ενίσχυση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που έκαναν μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην επείγουσα ιατρική. Και μας βρήκε η πανδημία έχοντας προσλάβει πάνω από 3.000 ειδικευμένους γιατρούς εκεί που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των Νοσοκομείων και θωρακίσαμε πραγματικά το σύστημα. Να πω για τις παρεμβάσεις που κάναμε στις υποδομές του συστήματος υγείας, αξιοποιώντας και μεγάλες ιδιωτικές δωρεές όπως του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δρομολογώντας δυο καινούργια Νοσοκομεία, αντικαθιστώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας».
 
Παράλληλά, αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι «η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τον αριθμό των τεστ, που σωστά επισημάνθηκε ότι και εκεί είμαστε στις τελευταίες σχετικά χώρες της Ευρώπης. Η κριτική αφορά στο ότι, πρώτον, εξαρχής δεν υπήρξε ένας κεντρικός σχεδιασμός υπό το υπουργείο Υγείας που να βάλει κάτω τις δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και να διενεργούνται τα τεστ με τους ίδιους όρους.
 
Θυμάστε ότι στην πρώτη περίοδο ο καθένας μπορούσε, εάν είχε τα χρήματα, -τότε περίπου στοίχιζαν 300 ευρώ το κάθε τεστ- να πηγαίνει χωρίς κριτήρια, χωρίς ενδείξεις, χωρίς παραπομπή, να κάνει το τεστ. Αυτό ήταν το ένα. Το δεύτερο είναι ότι δεν ενισχύθηκαν όσο θα έπρεπε τα δημόσια εργαστήρια. Υπήρχαν προτάσεις, ιδιαίτερα από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που είχαν τεχνογνωσία στις μοριακές τεχνικές και εμπειρία σε αυτή τη μεθοδολογία, να αυξήσουν πάρα πολύ τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας. Δεν έγινε αυτό στον αναγκαίο για τις ανάγκες της πανδημίας και της έξαρσής της βαθμό. Το τρίτο είναι ότι η συνεργασία η οποία έχει γίνει μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και έγινε χωρίς κριτήρια. Και μάλιστα υπήρχε και μια προκλητική σύμβαση με ένα συγκεκριμένο εργαστήριο εδώ στην Αθήνα του οποίου μάλιστα επιστημονικώς διευθυντής ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και άρα είχε εξ’ ορισμού σύγκρουση συμφερόντων».
 
Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «το έμα της αποζημίωσης μιας εξέτασης η οποία δεν γίνεται για λόγους προληπτικού τσεκ απ, γίνεται επειδή ο γιατρός τη συστήνει και η πολιτεία το απαιτεί. Θεωρώ ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο σήμερα περίπου το 1/3 των τεστ που διενεργούνται στη χώρα να το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Αυτό είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά, σε περίοδο μάλιστα κρίσης και φτωχοποίησης».
 

Ολιγωρία στην προστασία των αδυνάτων

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι «υπήρξε όντως πολύ μεγάλη ολιγωρία στο να προστατευτούν συνολικά οι κλειστές δομές και οι χώροι και οι πληθυσμοί ειδικής ευαλωτότητας, όπως λέμε. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή αυτό. Δεν είναι μόνο τα γηροκομεία. Είναι τα προνοιακά Ιδρύματα, είναι τα καμπς των προσφύγων, είναι οι καταυλισμοί των Ρομά, είναι οι φυλακές, είναι οι άστεγοι, βεβαίως, οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο, είναι οι τοξικοεξαρτημένοι. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πραγματικά είναι πολύ πιο ευπρόσβλητοι από αυτή την κρίση σε αυτή την πανδημία και βεβαίως έχουν και την τάση να νοσούν σοβαρά και να έχουν δυσμενείς επιπλοκές. Νομίζω ότι υποτιμήθηκε τραγικά αυτό, δεν υπήρξε η μέριμνα στοχευμένης πρόληψης. Αυτό νομίζω ότι είναι η γραμμή την οποία έπρεπε να υπάρχει. Υπήρξαν ορισμένα μέτρα περιορισμού για παράδειγμα του επισκεπτηρίου στα γηροκομεία, ή υπήρξε αυτό το απαράδεκτο και ατεκμηρίωτο επιστημονικά μέτρο, του να απαγορεύεται να γίνεται lockdown μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:05