search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:59
MENU CLOSE

Τα… παράδοξα της απαγόρευσης κυκλοφορίας

11.11.2020 19:31
Τα... παράδοξα της απαγόρευσης κυκλοφορίας - Media

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς σε μία επιπλέον προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έκταση που έχει λάβει η επιδημία του κορωνοϊού. 

Το 13033 και το SMS φαίνεται πως παίρνουν τα πάνω τους,  καθώς αποκτούν κύριο ρόλο για την μετακίνηση κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το νέο lockdown ισχύει από το Σάββατο, όμως τα κρούσματα αυξάνονται με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη λήψη νέων μέρτων και συγκεκριμένα της απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έτσι, από την την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος περιορισμός στις μετακινήσεις και αφορά τις ώρες μεταξύ 21:00 το βράδυ και 05:00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την έκτακτη ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη, είπε πως η έξοδος από το σπίτι για το διάστημα 21:00 – 05:00 επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

-Βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι (κωδικός 6)

-Μετακίνηση για εργασία (βεβαιωση εργαζομένου)

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (κωδικός 1)

Μάλιστα, διευκρίνισε πως η μετακίνηση για βόλτα με το κατοικίδιο γίνεται με SMS στο 13033 με τον κωδικό -6-, ενώ για λόγους υγείας με μήνυμα που θα φέρει τον κωδικό -1-.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν ή θα γυρίζουν από το χώρο εργασίας τους με βεβαίωση εργαζομένου.

Τα παράδοξα

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παράδοξα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.  Αν κάποιος θέλει παραδείγματος χάριν να αγοράσει τσιγάρα από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύεται να βγει έξω από το σπίτι. Μπορεί μόνο εάν είναι εργαζόμενος και επιστρέφει από την δουλειά του ή πηγαίνει σε αυτή, κάνοντας χρήση της βεβαίωσης.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός για τις αγορές με φυσική παρουσία από καταστήματα που λειτουργούν εκείνη την ώρα, ισχύει και για όσους βγάζουν βόλτα τα κατοικίδια τους. Βγάζεις βόλτα το κατοικίδιο, παίρνεις και τσιγάρα, με κωδικό 6.

Την ιδια στιγμή, προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα. Γιατί τα μαγαζιά θα μένουν ανοιχτά εκείνες τις ώρες, αφού δεν θα μπορούν να πωλούν αγαθά; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, αποφασίστηκε στις 8.30 το βράδυ οτι θα κλείνουν τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά κι εξυπηρετούν take away, ενώ το delivery θα συνεχιστεί.  Σε αυτήν την περίπτωση, δες παράδειγμα πιο πάνω με τα τσιγάρα. 

Τέλος, ερωτηματικά προκύπτουν και με τον κωδικό 4, ο οποίος αφορά σε μετακίνηση για άτομο που χρειάζεται βοήθεια. Ο κωδικός 4 δεν αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας 21:00 με 5:00. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, αν κάποιος από την οικογένεια χρειαστεί βοήθεια στο διάστημα της απαγόρευσης, δεν θα μπορεί μέλος από το περιβάλλον του να προστρέξει; Ή μήπως θα εμπίπτει στην κατηγορία για σοβαρό λόγο υγείας και τον κωδικό sms 1.

Σπασμωδικές κινήσεις μπροστά στον φόβο που έχει δημιουργήσει η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα που, όμως ίσως διορθωθούν τα επόμενα 24ωρα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:57