search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:12
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Στήριξη του ΕΣΥ εδώ και τώρα κι επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2151
12-11-2020
13.11.2020 04:00
kke_1-3.jpg

 

Συναγερμό έχει σημάνει το ΚΚΕ με αφορμή την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ζητά επειγόντως επίταξη των υπηρεσιών Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, καθώς προσωπικό και δομές δεν επαρκούν. Ο Περισσός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, καθώς δεν έκανε «αυτά που έπρεπε» και δεν θωράκισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ στηρίζει κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικών που πραγματοποιούνται σήμερα με τη συμμετοχή ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, σωματείων υγειονομικών κ.λπ., και με αίτημα την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα σε δήλωσή του για τη Θεσσαλονίκη, χθες, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η κατάσταση «έχει χτυπήσει κόκκινο» και πως «η υπεράνθρωπη προσπάθεια υγειονομικών στις σημερινές δραματικές συνθήκες, που όλο και χειροτερεύουν, δεν αρκεί». Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει «εγκληματικές ευθύνες» και την κάλεσε «εδώ και τώρα να υλοποιήσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς των υγειονομικών, αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ».
Δηλαδή, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ, δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας, επαναλειτουργία και στελέχωση των νοσοκομείων «Λοιμωδών» και «Παναγία» με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων κ.ά. «Αυτό είναι το μόνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει ο Δ. Κουτσούμπας στη δήλωσή του.

Στο μεταξύ το ΚΚΕ, επιχειρώντας να προβάλει ως η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί πραγματικά και ειλικρινώς να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, επικρίνει πέραν της κυβέρνησης και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και «μας έφεραν ώς εδώ» και αναφέρει πως είναι «υπόλογες» για την κατάρρευση του ΕΣΥ.
Ευθύνες για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης επέρριψε στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και η Κομματική Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ενώ η κυβέρνηση επαίρεται πως αύξησε τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, «στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορωνοϊού» με αποτέλεσμα νοσοκομεία όπως τα Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» και «Αγ. Παύλος» να μην έχουν αυτή τη στιγμή καμία γενική ΜΕΘ, ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία αυτές που παραμένουν διαθέσιμες για μη Covid περιστατικά είναι ελάχιστες. Σε αντίθεση με ό,τι ανέφερε ο υπουργός, η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει μείωση μόνιμου προσωπικού στις ΥΠΕ της περιοχής Θεσσαλονίκης μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020 με μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις (π.χ. στο «Ιπποκράτειο» φθάνουν τα 700), που δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν από τις μερικές εκατοντάδες προσλήψεις συμβασιούχων που έγιναν.

Στο μεταξύ σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε χθες εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης με το οποίο ενημερώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ «δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς ιδιωτικά θεραπευτήρια».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:04